Київ

Історичний будинок на Софійській площі в Києві визнали об’єктом культурної спадщини

1018 0
Раніше будинок хотіли знести заради офісів.

Житловий будинок №20/21, що на розі вулиць Володимирська та Софіївська, із готелем та рестораном «Давня Русь» внесли до Переліку об’єктів культурної спадщини. Про це повідомили у пресслужбі КМДА.

«Будинок на вулиці Володимирській, 21/20 зберіг свою автентичність та є важливим елементом формування історико-архітектурного оточення Софії Київської – пам’ятки ЮНЕСКО», – наголосили у КМДА.

Там зауважили, що будівля є цікавим зразком поєднання житлових та нежитлових функцій у малоповерховій забудові.

Крім того, у пресслужбі додали, що копію наказу буде направлено Міністерству культури та інформаційної політики України для внесення до Державного реєстру нерухомих памʼяток України.

Нагадаємо, попри те, що будинок знаходиться у буферній охоронній зоні пам’ятки ЮНЕСКО та належить до комплексу пам’яток національного значення «Софія Київська», його позбавили охоронного статусу ще у 2011 році.  

До слова, Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) включило «Будинок з комахами», що по вулиці Володимирська, 93 до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією пам’ятка архітектури місцевого значення. 

Довідка. Будинок, що виходить на Софійську площу, збудований у 1869 – 1870 за проєктом архітектора А. Сопоцинського, для колезького асесора Г. Лозицького. У 1910-1918 роках будинок належав фінансисту Аноту Ржепецькому, голові Товариства взаємного кредиту, раднику Київської міської думи, міністру фінансів в уряді П. Скоропадського. У 30-их у будівлі знаходилось синоптичне бюро, у 40-их -– гідрологічна обсерваторія.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!