Кабмін спростив проходження гуманітарної допомоги з-за кордону. Що зміниться

1408 0
Для завезення гуманітарної допомоги потрібен лише один документ – декларація.
Фото: Олександр Хоменко

Фото: Олександр Хоменко

В Україні спростили проходження гуманітарної допомоги з-за кордону та скасували перелік товарів, які визнаються гумдопомогою. Відповідну постанову прийняли сьогодні, 22 березня, на засіданні Уряду, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте також: Гуманітарка має стати на рейки. Як і хто координує допомогу на Львівщині

Так, для завезення гуманітарної допомоги потрібен лише один документ – декларація. Потрібно вказати відправника, отримувача, фактичне місце розвантаження, вид допомоги.

«Якщо це гуманітарна допомога державі Україна, то спрямувати її можна на ВЦА (військову цивільну адміністрацію, – ред.) чи профільне міністерство. Якщо конкретній громаді – вказуйте її отримувачем і везіть тому, кому ця допомога призначена», – каже Денис Шмигаль.

Також уряд скасував перелік товарів, які визнаються гуманітарною допомогою. Тобто як гуманітарну допомогу можна ввозити всі легальні товари.

Крім того, тепер не потрібно отримувати будь-які довідки від ВЦА чи інших органів влади, аби завезти гуманітарний вантаж. Це заощадить час на доставці.

Читайте також: Не беріть амізон та інший непотріб. Які ліки краще купувати для допомоги цивільним

В України також є домовленості з 14 країнами Європи щодо бездозвільного проїзду для перевізників гуманітарних вантажів в Україну. Наразі це Польща, Словаччина, Австрія, Угорщина, Румунія, Німеччина, Італія, Литва, Латвія, Естонія, Словенія, Молдова, Чехія та Туреччина. Йдеться про звільнення українських перевізників від будь-яких додаткових умов, зокрема необхідності оформлення дозволів на міжнародні вантажні перевезення через вказані країни. Низка країн ЄС також звільнили українських перевізників від сплати за користування дорогами своїх країн.

Нагадаємо, про те, хто і як розподіляє гуманітарну допомогу, які проблеми виникають із ввезенням та її розподілом і що потрібно робити, аби не трапився з усім цим колапс, йшлося під час дискусії на тему: «Як і хто координує ввезення та розподіл гуманітарної допомоги на Львівщині», яку організувало Тvoemisto.tv.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!