Кам’яниці на вулиці Краківській повернули первісний вигляд

5934 0
У кам’яниці виконали стилістичну реставрацію, відновили втрачені декоративні елементи та відреставрували дерев'яну браму.
Фото: Георгій Корнєєв

Фото: Георгій Корнєєв

Кам'яниці Ґольдшлягерів, що у Львові на вул. Краківській, 18, що вважають молодшим необароковим побратом «Карамельного будинку» Хелблінґа у Інсбруці, повернули первісний вигляд. Про це повідомляє головний спеціаліст-архітектор відділу охорони та використання об'єктів культурної спадщини управління охорони історичного середовища ЛМР Георгій Корнєєв.

Читайте також: В історичному будинку на вулиці Стецька відреставрували балкони і фасад. Фото до і після

За його словами, перед початком робіт власники проконсультувались та виконували роботи з дотриманням чітких вимог та рекомендацій Управління охорони історичного середовища щодо реставрації фасаду.

У кам’яниці виконали стилістичну реставрацію, відновили і заново виготовили втрачені декоративні елементи, тяги, частини сандриків, підвіконники, кронштейни карнизів та балкону.

Також виконали гідроізоляцію та зміцнення фундаментів, відкриті замуровані продухи, відтворили кам'яне обличкування цоколя з вапняку, відреставрували дерев'яну браму та ковальство балкону, а також здійснили гідроізоляцію та зміцнення балконної плити.

Читайте також: У Львові відновили одну із найвищих та найцінніших брам середмістя. Фото

Попередні власники замінили старі вікна на нові дерев'яні, проте без збереження історичної конфігурації. Повторна заміна коштує доволі дорого, тому вже згодом на існуючі вікна зроблять стилістичні накладки-імпости.

Ці всі роботи співвласники будівлі виконали за власні кошти.

Нагадаємо, у Львові погодили програму співфінансування реставрації балконів у будинках-памꞌятках архітектури. Фінансова частка мешканців становить 10 тис. гривень за один балкон. Решту суми вартості оплачує місто. Будинок №4 на вул. Стецька у Львові перший, де виконують роботи за цією програмою. Роботи виконувала фірма «Ренесанс».

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!