Канатна дорога та Львівський узвіз. Як може змінитися Високий Замок

5627 13
Громадські обговорення щодо облаштування території навколо Високого Замку триватимуть до 15 грудня.
Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

Учора відбулися громадські слухання з приводу будівництва канатної дороги від центральних вулиць міста до Високого Замку. Архітектурна компанія «Укрдизайнгруп» представила нові пропозиції, із врахуванням створення у парку Меморіального комплексу Небесної сотні та окультурення прилеглих територій.

Нині є шість варіантів будівництва канатної дороги. Дві найбільш оптимальні – перша станція на «Губернаторських Валах» або на площі Данила Галицького – затвердили на містобудівній нараді кілька тижнів тому. Кожна з пропозицій включає не лише зведення канатного витягу на Високий замок, а й облаштування вулиць, зокрема Замкової, Гуцульської, Опришківської, Кривоноса та Ужгородської.

Щодо вулиці Ужгородської, то головний архітектор проекту Ігор Кузьмак пропонує зробити із неї, на кшталт київського, львівський узвіз, як одну з найстаріших вулиць міста, яка з’єднує історичний центр із підніжжям гори.  

«До Високого замку туристи найчастіше ходять вулицею Кривоноса, проте львів’яни знають виходи з вулиць Опришківської, Замкової, Ужгородської. Ми пропонуємо організувати туристичні підходи до гори з різних сторін. Це вимагає приведення їх до відповідного стану. Наприклад, на Замковій прокласти тверде покриття та пустити туристичні автобуси», – пропонує Ігор Кузьмак.

Також за доповненими пропозиціями планують перенести парковку туристичних автобусів із вулиці Винниченка на вулицю Гуцульську, а під пагорбами облаштувати дворівневий підземний паркінг.

«Канатна дорога повинна не тільки катати людей, а везти їх на якісь атракції. На горі високого замку вже 800 років є залишки стіни замку, який будували король Данило і  король Лев. Вона могла б стати основною атракцією, але стіна нині перебуває у жахливому стані», – каже історик Олександр Василюк. Також він запропонував внести до проекту і облаштування Лисої гори, яка через дощі вимивається.

Оптимальна площа самої станції складатиме 30х15 м кв. Поблизу будуть розташовані каси, туалети та інформаційні центри. Будівництва кафе, ресторанів чи готелів у детальному плані проекту не передбачені. Приблизна вартість будівництва дороги складає 10 млн євро. Планується, що це буде повністю інвестиційний проект без залучення бюджетних коштів. 

За словами авторів детального плану території, основна мета будівництва канатної дороги – безперешкодний доступ до неї не лише туристів, а й людей з обмеженими можливостями. Тому консультації для розроблення різних варіантів будівництва надавала німецька фірма з будівництва канатних доріг «Doppelmayr».

За інженерними розробками німецьких фахівців, дорога має проходити над кронами дерев і знижуватись у місцях розгону. У такому випадку там можлива ліквідація кількох дерев. За результатами досліджень зелених насаджень Високого замку, які провели у НУ «Львівська політехніка», виявилось, що на кожному етапі гори є по 3-4 малоцінні дерева, які або хворі, або сухостої, які можна зрізати.

Усі візуалізації є умовними, оскільки не розроблений проект, а лише план території

Про зведення канатного витягу на Високий Замок заговорили ще минулого року, проте нещодавно у Львові відбувся конкурс на будівництво Меморіального комплексу Небесної Сотні, переможцем якого став громадський простір з меморалізацією подій Революції Гідності на території вулиці Кривоноса («Губернаторські Вали»).

«Ідея створення Меморіального комплексу цим проектом повністю нівелюється. Там є міст для відпочинку молоді, зелені газони де можна буде випити пива. Але повністю нівельована ідея створення меморіального комплексу», – каже батько загиблого героя Небесної Сотні Григорій Жаловага.

Проте за словами головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, обидва проекти не мають заважати одне одному, оскільки меморіал планують розмістити на південних терасах валів, а першу станцію канатної дороги за дитячим майданчиком на території скверу «На валах».

В результаті громадських слухань в архітектурній компанії «Укрдизайнгруп» заявили про розробку нової візуалізації, з врахуванням будівництва Меморіального комплексу Небесної сотні.

Вікторія Ейсмунт

Візуалізацію надали у компанії «Укрдизайнгруп»

 

 

 

 


Читайте також:
27 Липня, 2018 05:27
Віталія Брехливі замовні коментарі!!!! Жоден львівянин, який любить своє місто не висловиться "за" за це жахіття яке своєю громоздкістю та повною відсутністю смаку знівелює всю атмосферу та історію високого замку, заради якої і піднімаються на нього! Ганьба нашому меру і головному архітектору міста! Буде ще одна споруда,як банк на площі міцкевича що "ідеально вписався" на його думку і за його згодою в архітектуру міста.Ганьба!!!
19 Січня, 2018 14:49
За історичний Високий Замок Колись подібний "наполеонівський план" забудувати Високий Замок кoштував меру Буняку пoсади, тепер Caдовий нaступає на ті самі граблі.
З побудовою канатної дороги буде спаскуджено краєвид з оглядового майданчика, а ще всре вся та історична романтика, що є на тій гoрі!
До речі, Doppelmayr з якими співпрацюють архітектурна компанія «Укрдизайнгруп» мав в носі "санкції" і має виробнийтво і продажі в паРAшці.
Ото буде "пошанування" для Героїв Небезної Сотні, коли поруч з меморіалом прокладуть канатку виготовлену в рАшці. Гуглiть за запитом Doppelmayr Russia.
То, до речi, не перша така "патріотична" активність «Укрдизайнгруп» поа"язана з рАШкою: ще вони розробили план житлово-офісної забудови території Мукачівського військового аеропорту (очевидно, для того, щоб "підвищити" обороноздатність України!)
16 Грудня, 2017 13:51
Орест
13 Грудня, 2017 19:50
Валєра Впевнений, що ця дорога стане лише первою ланкою в ланцюгу змін в місті
13 Грудня, 2017 12:17
Оля Нарешті наведуть лад в цьому закутку міста) А то чесно, соромно туди возити гостів.. А так буде нове цікаве місце
13 Грудня, 2017 11:36
Соломія Канатка на Високий Замок - крок до нового етапу змін в місті Лева. І я рада, що ми на нього згодились
12 Грудня, 2017 19:02
Преосвященний Владика освячення канатних доріг, підземних паркінгів - до польського різдва бесплатно
12 Грудня, 2017 18:57
Синод УГКЦ Рішення прийнято!
12 Грудня, 2017 18:56
Андрій Іванович Сонцесяйний львівський узвіз імені блаженнішого митрополита андрея шептицького депутати ставлю на голосування
12 Грудня, 2017 18:47
Остання Маршрутка то не для наших людей
12 Грудня, 2017 18:46
Канатна Дорога Молодці!
12 Грудня, 2017 17:40
Інна як на мене, проект чудовий. В місті такого ще не було. ЦЕ цікаво й практично
12 Грудня, 2017 17:16
Ліля Відмінно!!! Я дуже-дуже рада, що проект прийняли!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!