Чого найбільше вирощують на Львівщині та що передають в арабські країни

2240 0
Внаслідок підриву Каховської ГЕС Україна залишилася без головного овочевого регіону, адже продукти з Херсонщини займали 30% на ринку. Інші регіони країни, в тому числі Львівщина, збільшили площі посіву, щоб компенсувати втрати. Яка ситуація в країні з овочами та фруктами, чи підвищаться ціни та яку продукцію вирощують на Львівщині, а потім експортують, Tvoemisto.tv розповів експерт аграрного ринку, ексначальник Головного управління сільського господарства та продовольства ЛОДА Іван Стефанишин.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Яка зараз ситуація в Україні з овочами та фруктами? Чи є дефіцит, враховуючи ситуацію на Херсонщині?

В Україні з овочами та фруктами стабільно, маємо достатню пропозицію. Проте, якщо порівнювати з минулим роком, то є підвищення цін. Через ситуацію на Херсонщині цього року є багато регіонів, які компенсують деякі продукти, там збільшили територію посіву. Восени буде проблема скоріше в ціні, ніж з кількістю продукції. Маємо нестачу баштанних культур, тобто кавуна, дині, гарбуза, а також помідорів. Ці продукти з Херсонщини займали 30% на ринку, цього року є надія на Миколаївську, Одеську області.

Щодо інших продуктів, то, наприклад, нестачі картоплі не буде, ми посадили таку кількість, як і попередні роки. Проблема є з морквою, бо в господарствах немає відповідних сховищ для її зберігання. У результаті маємо обмежену кількість та високу ціну. Деякі продукти зараз падають у ціні, наприклад, тепличні помідори, огірки, кабачки.

Які фрукти та овочі ми імпортуємо та з яких країн?

За останні чотири місяці кількість імпортованих продуктів зросла. В основному Україна імпортує тепличні овочі, цитрусові, екзотичні фрукти. Наприклад, кавун цього року ми отримуємо з Румунії, Туреччини. До речі, з Туреччини маємо найбільше продуктів. Також завозимо з Нової Зеландії й не тільки.

Багато імпортуємо тепличних овочів, бо з теплицями в Україні величезна проблема. У нас дорожча у 2-3 рази теплова одиниця, ніж в інших країнах. У зв’язку з цим собівартість не є конкурентна.

А як щодо експорту? Які продукти з Львівщини експортують та куди?

Зі Львівщини ми найбільше продуктів експортуємо в Польщу. Наприклад, зерно. Його ми також передаємо в Іспанію, Італію, Африку, арабські країни. Майже 20 країн світу отримують також нашу перероблену олію та олійні культури. Тобто основні продукти на експорт із Львівщини – це зерно, олія та олійні культури.

Що найбільше вирощують на Львівщині? Які маємо проблеми в області з цим?

Львівщина – одна з областей, яка вирощує найбільше картоплі в Україні. Також у нас вирощують столові буряки, моркву, капусту, цього року збільшили посадки під цибулю, часник. Але в основному 95% всіх видів продукції вирощує населення.

У цьому є проблема: населення має продукцію, але не має доступу до ринку, тому втрачає до 30% грошей. Кооперативи, фермерські господарства могли б вирощувати цю продукцію, але сьогодні є вигідніші культури для них. Наприклад, зернові та олійні культури приносять більший дохід, ніж овочеві. Останні потребують багато витрат та ручної праці.

Така ситуація, як у Львівській області, є по всій Україні. Населення за власні кошти вирощує продукцію. Якби воно вийшло з нею на ринок, то ситуація була б іншою. Але маємо недостатню якість продуктів і проблеми з доставленням.

Що найбільше впливає на вартість фруктів та овочів?

Найбільше впливає логістика та проблеми перетину кордону. А з 1 липня піднімуть акциз на пальне, що однозначно відіб’ється на всіх видах продовольства. Ціна на овочі та фрукти буде зростати разом зі зростанням ціни на пальне.

Також багато областей зараз натрапляють на труднощі, щоб доїхати до Львова, на Захід країни. Раніше на обмін товару між областями вплинула енергетика. Попри це, на ринку все одно присутні представники Миколаївської, Одеської областей та інших, хоча їх відчутно менше, ніж попередні роки.

Юлія Кметик

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!