Київ

У Кличка пояснили, чому доведеться викласти кошти за віртуальну транспортну карту

1009 0
На найпоширеніші питання щодо випущеної цифрової транспортної карти відповів керівник цифрової трансформації Києва.

Заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень у сфері цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Петро Оленич роз'яснив питання, що виникли із останнім оновленням міського застосунку «Київ Цифровий» та появою віртуальної транспортної карти.
 
Нагадаємо, попри її очікування пасажирською спільнотою, віртуальну картку зробили платною – вона коштує 40 гривень, у той час, як за виготовлення пластикової потрібно сплачувати 50 гривень.
 
Як вказує керівник цифрової трансформації Києва, карта коштує 40 гривень, через те, що в її вартість включено оплату послуг сервісних провайдерів, зберігання даних та їх захист, витрати на підтримку в автоматизованій системі оплати проїзду. 
 
Окрім цього, для деяких містян актуальне питання, що пластикову карту не можна додати у Wallet на смартфоні.
 
 
За словами Оленича, пластикова карта не є віртуальною карткою, як транспортні картки Apple у США. І через використання іншої технології, немає можливості додавати пластикову карту в Wallet – і ця технологія має нижчу вартість випуску та не передбачає додаткової комісії (від 5$) як у картках Apple.
 
Також зазначається, що з міського бюджету не витрачалися 20,3 млн гривень на впровадження цифрової карти. Їх використовуватимуть для майбутньої оплати процесинговому центру за фактично надані послуги – випущені цифрові карти.
 
Відтак, 20,3 млн гривень – це сума, на яку провайдер може забезпечити максимальну кількість карт (фінальна сума залежатиме від загальної кількості придбаних).
 

Нагадаємо, цифрова транспортна картка буде прив'язана до банківської картки, яка вибрана для оплати на пристрої, та діятиме лише через Google Pay. Після купівлі картки потрібно придбати сам проїзний, який потім потрібно прикладати до турнікетів або валідаторів;

  • віртуальна транспортна карта діє в тролейбусах, автобусах, трамваях та на фунікулері;

  • цей спосіб не працюватиме в метро, кошти будуть списуватися напряму з банківської карти, або треба перетворити поїздку на QR-код для подальшої валідації на турнікеті підземки;

  • в електричці та маршрутці можна скористатися цифровою картою, кошти будуть списуватися з банківської;

  • у випадку відсутності на пристрої NFC – для валідації поїздки треба перетворювати на QR-коди;

  • якщо на цифровій карті немає поїздок 8 грн спишуться з банківської карти;

  • у випадку сплати за проїзд пластиковою банківською картою – цифрова картка не діятиме;

  • перенесення поїздок з фізичної на віртуальну картку здійснюватиме технічна підтримка застосунку. Для цього потрібно надіслати номери обох карт та квитанцію про покупку або поповнення старої пластикової карти, щоб розробники могли впевнитися, що картка дійсно ваша. 

 
Додамо, у «Київ Цифровий» вже анонсували, що скоро цифровою транспортною картою можна буде скористатися в метро, для цього треба час, щоб переналаштувати всі турнікети.
 
Детальніше про те, як оплатити та налаштувати цифрову транспортну карту читайте тут.
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!