Київ

Археологи просять КМДА призупинити будівництво на Оболонському острові

1338 0
За словами активістів, якби археологи не дізналися про цінність ділянки – культурний шар на Оболонському острові нещадно знищили.

Інститут археології НАН України звернувся до Департаменту охорони культурної спадщини КМДА з вимогою призупинити будівництво на острові до завершення археологічних досліджень. Про це повідомила голова ГО «Почайна» Аннабелла Моріна у Facebook.

Окрім цього, як запевняє активістка, 2 травня Оболонське управління поліції ГУНП у Києві завело кримінальне провадження по факту можливого знищення культурного шару на острові, з попередньою кваліфікацією злочину згідно з ч. 1 ст. 298 ККУ (незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини).

4 травня активісти дізналися, що Управління екології надало проєкт будівництва на «капітальний ремонт і реконструкцію» Департаменту охорони культурної спадщини КМДА. Останні в свою чергу провели консультативну раду з приводу будівництва на Оболонському острові.

За словами Аннабелли Моріної, якби археологи не дізналися та не потрапили на ділянку, цей проєкт погодили би, і потім археологів не допустили б до жодних досліджень, мовляв, усе погоджено профільними департаментами, а досліджувати не має чого.

«Інститут археології чітко виказав свої вимоги щодо зупинення будівництва, тому що цього вимагає чинне законодавство. Ми (активісти – прим.) не намагаємось щось зламати, зупинити, ми не проти парку. Ми – за історію і археологію, яка безумовно доповнить парк та зробить ту ділянку унікальною», – зазначає голова ГО «Почайна» Аннабелла Моріна.

Нагадаємо, під час будівельних робіт на острові були знайдені — лунниця з емаллю (жіноча прикраса у формі півмісяця) III-VIII століття, козацька люлька і мушкетні кулі. Як все це могло опинитися на збереженій частині колишніх оболонських заливних луків, де не могло існувати постійних поселень — поки невідомо.

Як повідомлялося ранішецьогоріч у місті у рамках облаштування рекреаційної зони на острові Оболонський зведуть пішохідний міст. У парку на Оболонському острові буде три зони відпочинку, велодоріжки і спортмайданчики. Його розділять на три зони: активну, транзитну і тиху.

В активній зоні розмістять МАФи, фотозони, спортивну зону з місцем для тренажерів, мотузковий парк, скейт-парк, причал з човновими станціями і дитячі майданчики. Там також буде пляж і зони для переодягання, майданчики для волейболу і місце для фестивалів вуличної їжі з амфітеатром і оглядовими майданчиками. У транзитній зоні знайдуть місце бігові і велодоріжки, стежки для променаду. А в тихій — місця для риболовлі та барбекю.

В протилежному від парку Наталка боці острова будуватимуть міст для автомобілів швидкої допомоги, пожежників і сміттєвозів. Ним також перевозитимуть будівельні матеріали для робіт над парком, а пізніше огородять від машин і ним зможуть користуватися велосипедисти.

У січні Київ отримав кошти на продовження будівництва мосту на Оболонський острів від Метрополії Великого Парижа. На даний час повністю збудовано фундаменти 4-х опор. У березні 2023 року розпочато роботи з улаштування металевих технологічних опор, які згідно з проєктом необхідні для монтажу металоконструкцій прогонової будови арки. Запланований термін завершення будівництва 2024 рік.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!