«Львів’яни не готові відповідати за свої вчинки». Епідеміологиня – про локдаун у Львові

5489 0
Через недотримання локдауну кількість хворих на Covid-19 у Львові може зрости уже за два тижні.

Через два тижні у Львові та області може суттєво збільшитися кількість хворих на коронавірусну інфекцію. Це пов’язано з тим, що, незважаючи на введений в Україні локдаун, львів’яни під час різдвяних свят продовжували нехтувати карантинними заборонами – масово ходили по центрі міста та колядували цілими родинами. Про це Тvoemisto.tv зазначила експертка з епідеміології департаменту охорони здоров‘я ЛОДА Оксана Пушкарьова.

Читайте також: Локдаун вводять з 8 січня. Що працюватиме, а що – ні

«Локдаун в Україні з 8 січня ввели для того, щоб зменшилася кількість одночасно інфікованих людей та тих, хто потребує стаціонарної допомоги. Для нас це необхідність, яка мала б розірвати ланцюг захворювання. Звісно, локдаун може принести ефект лише за умови, що люди будуть дотримуватися певних правил. Та, на жаль, багато хто рекомендацій не дотримувався і не зважав на карантинні обмеження. Вже за два тижні у нас може суттєво збільшитися кількість хворих», – каже вона.

За її словами, зараз на Львівщині рівень захворюваності на коронавірусну інфекцію не знизився, просто люди так масово, як раніше, до медиків вже не звертаються. Ті, хто хворобу переносить легко, сидять удома, відтак, у статистику не потрапляють. Але це, як каже епідеміологиня, не означає, що кількість стаціонарної допомоги зменшується. Стаціонари, як були, так і залишаються заповненими хворими на Covid-19.

Читайте також: У МОЗ прогнозують сплеск захворюваності на Сovid-19. Локдаун ввели, щоб зменшити хвилю

«Не розумію, чому люди не переживають за своїх близьких – ходять до церкви, на ярмарки. На вихідних всі ми бачили, що робилося в центрі міста – молодь розважалася, куштувала страви просто неба, навіть попри заборону. Підхопивши вірус поза домом та створивши нове середовище для передачі вірусу, вони самі його потім принесуть рідним, батькам, старшому поколінню. Це доводить, що львів’яни абсолютно не готові до співчуття, любові до ближнього та загалом відповідати за свої вчинки», – говорить Оксана Пушкарьова.

За її словами, львів’янам варто навчитися бути більш соціально відповідальними та не забувати, що попереду ще кілька січневих свят.

«Для українців та, зокрема львів’ян, різдвяні свята ще не закінчилися – є Василія, Водохреща, тому дуже хотілося б, аби їх львів’яни таки пересиділи вдома і були здорові», – додала Оксана Пушкарьова.

Читайте також: На Львівщині пацієнтам з підозрою на Covid-19 мають робити швидкі тести 

Нагадаємо, в Україні з 8 до 24 січня включно запровадили локдаун. Утім, на вихідних у центрі Львова було досить людно. Фоторепортаж дивіться тут.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!