Стало відомо, коли в столичному метро демонтують погруддя Пушкіну, Горькому, Ломоносову та ... Леніну

880 0
Дерусифікація триває. На черзі погруддя, присвячені російським діячам, які досі знаходяться на деяких станціях київської підземки.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

В інтерв’ю ТСН начальник КП «Київський метрополітен» Віктор Брагінський розповів, коли планують демонтувати погруддя, присвячені російським діячам, які знаходяться в київському метро.

Погруддя Леніна на станції метро «Театральна»

Бронзове погруддя Леніна, яке важить близько чотирьох тонн, зараз закрите фальш-стіною із зображенням 3D-малюнка театрального залу оперного театру відповідно до назви станції.

За словами Брагінського, демонтаж погруддя потребує спеціальних проєктних рішень, а також технічних засобів, тому у планах прибрати бюст під час будівництва пересадкового вузла між станціями «Театральна» і «Золоті ворота».

Інші погруддя, зокрема Пушкіну, Горькому, Ломоносову та Менделєєву на станції метро «Університет», законсервовані за дозволом Департаменту культурної спадщини КМДА, і дозвіл на їх демонтаж потрібно отримати після отримання необхідних дозвільних документів.

Комісія Київради з питань культури частково замінила ці погруддя на бюсти українських діячів.

Бронзові медальйони з радянською символікою на станції метро «Вокзальна» (присвячені «дружбі народів» і «владі рад»).

Як і зі станцією «Університет», «Вокзальна» є пам’яткою архітектури місцевого значення, тому її охороняє держава і для демонтажу потрібно зібрати гору документів. Однак, медальйони зможуть демонтувати й тоді, коли будуватимуть на їхньому місці другий вихід із «Вокзальної» (про це говорять ще з 2017 року).

Але для того, щоб розпочати будівництво, необхідні фінансові ресурси з місцевого бюджету. Однак наразі ці кошти використовуються на більш пріоритетні потреби.

Нагадаємо, у Києві на початку лютого демонтували пам’ятники радянським діячам Миколі Ватутіну та Валерію Чкалову, проте доки не вирішеним є питання із перенесенням могили Ватутіна.

Ігор Ющенко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!