Коли в Україні розпочнеться повторний огляд обмежено придатних

1372 0
Вже оцифровано дані щодо чоловіків призовного віку, які можуть бути включені до мобілізації.
Фото Умовне

Фото Умовне

Із середини травня розпочнеться переогляд на підтвердження придатності тих військовозобов’язаних і військових, які раніше були визнані обмежено придатними. Про це розповів заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк під час виступу на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад за участі президента України, передає Громадське.

Він нагадав, що президент підписав закон №10313, який скасовує статус «обмежено придатний». За словами Гаврилюка, наразі триває погодження змін до наказу №402, що затверджує положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України. Відтак, із середини травня, розпочнуть повторний огляд тих, хто раніше був визнаний обмежено придатним.

Гаврилюк також повідомив що для «більшої ефективності та прозорості» планується збільшити «потужності команд», що працюють у ТЦК та СП, а також перевести весь процес мобілізаційної кампанії у цифровий формат.

Читайте також: Як вручатимуть повістки за новим законопроєктом. Пояснення

«Наша мета – забезпечити прозорість та оперативність кожного кроку цього важливого процесу, надати можливість кожному громадянину реалізувати свій обов’язок захисту Батьківщини», – пояснив він.

За його словами, вже оцифровано дані щодо чоловіків призовного віку, які можуть бути включені до мобілізації, в усіх 24 регіонах України та місті Києві. Завдяки перезапуску електронної системи «Оберіг» також зроблено 23 мільйони запитів на оновлення даних громадян.

Крім того, на конгресі Гаврилюк розповів про роботу рекрутингових центрів. З 11 лютого відкрито вже 10 таких центрів в п’яти регіонах: по одному – у Львові, Полтаві та Запоріжжі, два центри є у Харкові та шість – у Дніпропетровській області.

До кінця липня відкриють ще 22 рекрутингових центри. Заступник міністра зазначив, що станом на 12 квітня рекрутери зареєстрували понад тисячу звернень. Понад 200 людей вже оформлюються на посади.

Читайте також: Чим корисний рекрутинг та як обрати місце, де хочете воювати

«Ми очікуємо що за результатами роботи рекрутингових центрів ми збільшимо кількість контрактів до чотирьох-п’яти тисяч на місяць», – заявив Гаврилюк.

Крім того, з початку квітня запущено агрегатор вакансій до лав Сил оборони України, які були розміщені на платформах LobbyX, Work.ua, robota.ua та «OLX Робота». Це значить, що тепер в одному місці можна знайти єдину стрічку з усіма вакансіями, які розміщені на сайтах-партнерах.

Нагадаємо, у квітні президент Володимир Зеленський підписав закон, яким скасовується статус «обмежено придатний». Проте скасування «‎обмеженої придатності» не означає автоматичного переходу до іншого статусу – придатного чи непридатного. 

Тож усі військовозобов’язані чоловіки, яких раніше визначили обмежено придатними, повинні до 4 лютого 2025 року повторно пройти військово-лікарську комісію. Військові, визнані непридатними, будуть звільнені зі служби, а військовозобов’язані – виключені з військового обліку.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!