Як вручатимуть повістки за новим законопроєктом. Пояснення

3435 0
Повістки зможуть надсилати також в електронний кабінет призовника.
ФОТО: ТСН.UA

ФОТО: ТСН.UA

Верховна Рада у першому читанні підтримала оновлений урядовий законопроєкт №10449 щодо військової служби, мобілізації та військового обліку. Надалі законопроєкт відправлять на внесення правок до 21 лютого, після чого за нього голосуватимуть вдруге. Tvoemisto.tv розповідає, як вручатимуть повістки, якщо законопроєкт приймуть без правок. 

Оновлена урядова версія законопроєкту №10449 про мобілізацію пропонує надсилати повістки військовозобов’язаним особам в електронний кабінет призовника. Відповідні норми прописані в проєкті закону, що розміщений на сайті Верховної Ради.

Читайте також: Мобілізація в Україні. Що може змінитися у 2024 році 

Територіальний центр комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП) може викликати призовника, військовозобов’язаного чи резервіста через електронний кабінет. Утім, традиційне вручення повістки під розписку теж не виключається. Також законопроєкт зобов’язує зареєструвати електронний кабінет військовозобов’язаних осіб та резервістів.

Днем вручення повістки про виклик до військкомату є день вручення такої повістки під розписку або день отримання ТЦК і СП повідомлення про доставку повістки до електронного кабінету. Водночас якщо повістка була надіслана до е-кабінету пізніше 17.00, то вона вважається врученою в робочий день, що настає за днем її надсилання, незалежно від надходження до ТЦК та СП повідомлення про її доставку.

Документом також пропонується вважати поважними причинами неявки громадянина до ТЦК і СП перешкоду стихійного характеру, хворобу громадянина, дії країни-агресора або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути до зазначеного пункту і строку.

Читайте також: Євген Дикий: «Пів мільйона мобілізованих у 2024 році – це мало»

Також до поважних причин належать смерть близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, бабусі) або близького родича його дружини (чоловіка).

Нагадаємо, урядовий законопроєкт про нові правила мобілізації та нововведення у службі зареєстрували в парламенті 25 грудня. Довкола нього відразу ж розгорнулися різні дискусії, після чого до парламенту внесли відразу чотири альтернативних проєкти. Головна ціль урядової ініціативи – спростити і зробити більш ефективною мобілізацію до війська в умовах, коли війна з росією затягується, а Україна потребує більше ресурсів. Згодом законопроєкт повернули на доопрацювання. 7 лютого Верховна Рада у першому читанні підтримала оновлений урядовий законопроєкт. 

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
ТЕГИ: повістки

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!