Коли у Львові виїде на маршрут перший десятиметровий електробус

1511 0
Місто досі не оголосило тендер на закупівлю елетробусів, про яку заявляли напередодні виборів у 2020 році.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Виготовлення нового десятиметрового електробуса, який планували придбати для Львова в «Електрону», затримується через невчасне постачання комплектуючих з-за кордону. Утім, весною цього року він має виїхати на обкатку. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив Голова правління ПАТ «Концерн Електрон» Юрій Бубес.

«Ми працюємо з критичним імпортом, закуповуємо за кордоном ті комплектуючі, яких або немає в Україні, або вони не якісні. Не використовуємо ні російські, ні білоруські комплектуючі. Є деталі, що отримуємо з Англії та Німеччини. Поставки затримуються на 3-5 місяців», – каже він.

Читайте також: Львів отримав перший новий п'ятисекційний трамвай. Чим він особливий. Фото, відео

Затримки відбуваються і через локдауни, а також є проблеми з логістикою з Китаю.

«Цей електробус не є в якомусь договірному графіку, ми не обмежені в часі. Уже на фінашній прямій, чекаємо додаткову комплектацію і весною зможемо його показати», – каже він.

Окрім затримок, постачальники також постійно піднімають ціну, додає Юрій Бубес. Торік йшлось, що електробус коштуватиме приблизно 250 тисяч євро.

«Вартість не можу зараз назвати. Може бути 250 тисяч євро, а може бути 450 тисяч. Наприклад, купуємо мотор за 30 тисяч, а це з подорожчанням на 30%. Метал подорожчав на 40%. Узагалі доволі складно фінансувати і планувати виробництво, не маючи закритих тендерних рішень», – додає він.

Читайте також: У Львові закуплять 250 електробусів. Коли на них можна буде їздити

Бубес пояснює, що місто досі не оголосило нового тендеру на закупівлю електробуса. Попередній не відбувся, бо не було учасників. А приватні перевізники, які підписали меморандум про закупівлю 250 електробусів для Львова з міською владою і ПрАТ «Концерн-Електрон», призупинили договір про співпрацю через фінансові труднощі.

Нагадаємо, що 10 вересня 2020 року у Львові підписали меморандум про закупівлю 250 електробусів. Їх впродовж трьох років має виготовити концерн «Електрон». Меморандум підписали міськрада, ЛКП «Львівелектротранс», ПрАТ «Концерн-Електрон» та концерн приватних перевізників «Екопастранс». Він передбачає, що впродовж наступних трьох років 200 електробусів закуплять приватні перевізники, а 50 – місто. ЛКП«Львівелектротранс» не знайшов постачальника 50 електробусів. Тендер на закупівлю транспорту, який оголосило підприємство напередодні виборів голови Львівської ОТГ, торік у жовтні, не відбувся, бо на нього не подалося достатньо учасників.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!