Коли запустять трамвай на Сихів? Деталі будівництва

6663 0
У Львові триває будівництво трамвайної колії на Сихів. У Львівській міській раді переконують, що вже до кінця року трамвайна колія з’єднає центр міста з мікрорайоном. Однак є дві причини, які можуть завадити збутися задуманим планам у повній мірі.
Фото: tvoemisto.tv

Фото: tvoemisto.tv

Перша – це не до кінця визначена ситуація з ринком «Санта Барбара», через який має пролягати колія, і за яким має розташовуватися кінцева зупинка. Міські чиновники та власники торгових місць на ринку так і не знайшли порозуміння. Відтак ринок продовжує стояти там, де й був.

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv директор ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза, серед робіт на місці ринку залишилося зробити один переїзд, поставити платформу, і провести контактну лінію. Як повідомляє Львівська міська рада, будівельники «виконали 92% від запланованих робіт на відрізку від Сихівського моста і до ринку «Санта-Барбара». Кільце для повороту трамваю за ринком вже готове на 85%. Залишається 200 метрів дороги, на яких нічого не зроблено, бо там стоїть ринок».

Однак якщо порозуміння щодо ринку не буде знайдено, і роботи на його місці так і не буде виконано, кінцева зупинка, в такому випадку, буде знаходитися поблизу церкви Різдва Пресвятої Богородиці, де зараз триває будівництво технічного кільця для повороту трамваю.

Але й до такого не доведеться вдаватися, якщо не буде вирішена друга причина, через яку трамвай не зможе вирушити в бік Сихова. Мова йде про колектор на вул. Стуса. Його технічний стан не дозволяє проведення робіт із будівництва трамвайної колії.

«Ми не можемо запустити трамвай, знаючи що там є поганий колектор, який може після дощу призвести до небезпеки», – зазначив Олег Береза.

Читайте також: Будівництво трамвайної колії на Сихів. Фоторепортаж

Проблема полягає також у тому, що він пролягає на глибині 15 метрів, і робити ремонтні роботи відкритим методом є доволі небезпечно, та й дорого. Відтак до Львова приїжджали експерти, які й підтвердили як аварійність колектора, так і необхідність проведення робіт закритим методом. Саме їхні рекомендації було подано до ЄБРР, щоб отримати додатковий кредит на ці роботи. Мова йде про суму близько 5 млн. євро. Як тільки надійде погодження від банку, будівельники зможуть приступити до виконання робіт. Остаточне рішення від банку, за словами Олега Берези, має надійти з дня на день.

Так як колектор не по всій довжині співпадає з дорогою, то ремонт, який затримує будівництво трамвайної колії, триватиме два місяці. Загальна ж тривалість ремонту аварійного колектору – близько 8 місяців. Роботи виконуватиме концерн «Київпідземшляхбуд».

Проте на запитання: «Коли всі роботи буде завершено, і перший трамвай поїде на Сихів?», чиновник так і не зумів відповісти. Єдине, запевнив, що це буде ще цього року.

Нагадаємо, що згідно з проектом будівництва, трамвайну колію на Сихів прокладуть по вул. Стуса вздовж просп. Червоної Калини, до «Санта-Барбари». Загалом під час будівельних робіт, які складаються з двох частин (ЛОТ 1: (вул. Угорська – вул. В. Вернадського) довжиною 3 661,5 метрів; ЛОТ 2: (вул. І. Свенціцького – вул. Угорська) довжиною 1 981,5 метрів), буде прокладено близько 5,2 км колії, загальна довжина колії – 11,5 км. Попередньо за маршрутом буде облаштовано по 10 зупинок у кожен бік, тобто загалом 20 зупинок.

Читайте також: У Львові облаштують трамвайні зупинки для людей з особливими потребами

Вартість робіт за контрактом складає 17,805 млн. євро. Фінансування проекту охоплює кредит ЄБРР – 6 млн євро, грант німецького уряду – 5 млн євро і 6,8 млн євро з міського бюджету. Будівництвом займається турецька компанія «Онур».

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!