Куди і як скаржитись, якщо вас відмовились обслуговувати українською

3009 0
Штрафи за порушення мовного законодавства сягатимуть до 6 800 грн.
Фото: Діло

Фото: Діло

Від сьогодні українці зможуть надсилати скарги мовному омбудсмену, якщо їх відмовились обслуговувати українською мовою.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на своїй сторінці у Фейсбук пояснив як діяти, якщо виявили порушення мовного законодавства, зокрема норми, яка починає діяти з 16 січня.

Читайте також: За порушення мовного закону почнуть штрафувати до 6 800 тис грн

З суботи усі надавачі послуг, незалежно від форми власності, мають обслуговувати споживачів, надавати інформацію виключно українською мовою. Іншу мову можна буде використовувати лише на прохання клієнта.

Тож Тарас Кремінь каже, що спочатку варто спробувати владнати ситуацію на місці, попросити працівника обслуговувати державною мовою.

У разі відмови, звернутись до керівництва закладу або на «гарячу лінію» установи. Якщо і там буде відмовлено необхідно зафіксувати факт відмови (за допомогою аудіо-, відео, письмового підтвердження очевидців тощо) та дані суб'єкта господарювання (назву, місцезнаходження, контакти суб'єкта)

Далі протягом шести місяців з дня виявлення порушення слід подати скаргу.

«Надіслати скаргу можна до Уповноваженого на поштову адресу 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, електронну скриньку [email protected] або заповнити відповідну форму на сайті Уповноваженого www.mova-ombudsman.gov.ua», – пише Тарас Кремінь.

Читайте також: Із 16 січня дитячі гуртки і секції мають перейти на українську

У скарзі обов’язково має бути зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи, викладено суть скарги, який саме суб'єкт/працівник суб'єкта, коли, за якою адресою, яким чином порушив право скаржника.

«Письмова скарга повинна бути підписана заявником із зазначенням дати. В електронній скарзі також необхідно вказати електронну поштову адресу, на яку заявникові може бути надіслана відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування підпису під час надсилання електронного звернення не вимагається», – пише він.

Порушників мовного законодавства штрафуватимуть. Штрафи сягатимуть до 6800 грн. Усі надавачі послуг незалежно від форми власності з 16 січня 2021 року мають обслуговувати споживачів і надавати інформацію виключно українською мовою. І лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою.

Як йдеться на Урядовому порталі, низка положень мовного закону вже набула чинності: з 16 січня 2020-го мова реклами, зокрема політичної, мала бути лише українська. З 16 липня – назви аеропортів, станцій, зупинок, технічна та проектна документація, мова діловодства, документообігу, листування і звітності юридичних осіб. З 1 вересня всі школи мали перейти на українську.

Читайте також: Труднощі перекладу? Що не так із українською мовою у Львові

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv з’ясувало у фахівців, наскільки сьогодні важлива нова складова закону у Львові, а також чи є проблеми з викладанням українською у львівських гуртках. Детальніше читайте у матеріалі Труднощі перекладу? Що не так із українською мовою у Львові.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!