Куди звертатися родичам військовослужбовця, який зник безвісти чи потрапив у полон

5761 0
Tvoemisto.tv з'ясувало у юриста те, куди звертатися родинам військовослужбовців, які втратили зв'язок з захисниками на фронті.

Від початку червня у Львові працює Офіс допомоги родинам військовослужбовців. Наразі туди вже звернулися близько 60 людей, було 70 дзвінків (гаряча лінія Центру +38 068 260 68 15) саме щодо безвісти зниклих або полонених військових. Якщо родичі втрачають будь-який зв’язок із рідним, який на фронті, його телефон не відповідає, немає відомостей від осіб, які потенційно проходять там службу, тоді найперше варто звернутися в поліцію. Про це у матеріалі >Tvoemisto.tv повідомив юрист Офісу допомоги родинам військовослужбовців Ярослав Жукровський.

«Органи поліції вносять інформацію у відповідний реєстр досудових розслідувань. Якщо не знайдене тіло, немає інформації про військовослужбовця, тоді правоохоронці повідомляють територіальні центри комплектування. Натомість військкомати найперше надсилають сповіщення близьким родичам військовослужбовців. Згодом такі сповіщення надходять у військові частини, які повідомляють про обставини зникнення військового або його потрапляння в полон. Комплексно подана інформація є підставою для того, щоби родини військовослужбовців могли отримувати грошове забезпечення, допоки їх не знайдуть або не встановлять, що вони померли», – пояснює юрист.

Читайте також: Понад сім тисяч українських військових вважаються зниклими безвісти

Зі слів Ярослава Жукровського, держава взяла на себе зобов’язання, тому мусить шукати військового доти, доки не знайде. Зокрема, надсилати інформацію стороні, яка здійснює агресію, для з’ясування всіх обставин.

«Бувають випадки, коли люди намагаються знайти інформацію через різні сепаратистські канали. Частими є випадки, коли люди стають жертвами шахрайства – їм надають поверхову інформацію. Але такі випадки закінчуються переважно вимаганням грошей», – застерігає юрист і запевняє, що, згідно з українським законодавством, виплати не можуть отримувати родичі військових, які добровільно здалися в полон. Відповідні обставини встановлюють військові частини.

Родичам зниклих безвісти або полонених військовослужбовців необхідно звернутися у такі інстанції: військову частину, військкомат, на гарячі лінії Міноборони (тел. 0 800 500 44) і Нацполіції (0 800 21 21 51 або +38 089 420 80 67), Національне бюро при Мінреінтеграції (16 48 або 044 287 81 65), Об’єднаний центр з пошуку та звільнення полонених (тел. +38 067 650 83 32 або +38 098 087 36 01), до моніторингової місії ООН (тел. +38 050 374 67 08 (Viber), Товариства Червоного Хреста (тел. 0 800 300 155), а також у службу розшуку ( +38 096 304 43 75 або +38 066 250 99 57).

Читайте також: Зеленський звільнив послів у Німеччині, Угорщині, Норвегії, Чехії та Індії

Нагадаємо, що понад 7 000 українських військовослужбовців вважаються зниклими безвісти. Більшість із них живі та перебувають у полоні, заявив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко. Поки пошук захисників триває, їхні рідні тижнями, місяцями і гадки не мають, що з ними: батьком, сином, братом, чоловіком. Tvoemisto.tv поспілкувалося з родичами військових, волонтерами і юристами про те, як відбувається пошук, хто може допомогти і куди звертатися. Повний матеріал читайте за посиланням

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!