Київ

Києво-Печерську лавру передали Заповіднику. УПЦ МП має звільнити святиню протягом 3 днів

794 0
У випадку відмови - буде суд для прийняття відповідного рішення
Києво-Печерська Лавра / Фото: Shutterstock

Києво-Печерська Лавра / Фото: Shutterstock

Комісія МКІП з приймання-передачі державного майна Лаври завершила свою роботу та підписала із Заповідником акт приймання-передачі державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», яким підтвердила передачу державного майна у користування Заповіднику. Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

«Загалом комісія перевірила та повертає у користування держави 79 об’єктів. Всі в різних станах. УПЦ МП допущено самовільну перебудову, добудову, перепланування пам’яток культурної спадщини та будівництво новобудов на території Заповідника. З всім цим ще будемо розбиратись», повідомив він.

Після того як Заповідник направив вимогу УПЦ МП про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення Заповіднику його майна, остання має  протягом 3 робочих днів з дня їх отримання це зробити. У випадку відмови - буде суд для прийняття відповідного рішення щодо усунення перешкод Заповіднику у користуванні майном.

Як зазначив міністр, представники УПЦ МП відмовилися через канцелярію прийняти Акт прийому-передачі державного майна. Заповідник відправив всі документи поштою та в електронному форматі.

Нагадаємо, Уряд визнав розпорядження Кабінету Міністрів України часів Віктора Януковича від 11 липня 2013 р. No 519 «Питання передачі в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир) Української православної церкви будівель і споруд» таким, що втратило чинність.

Рядом законних рішень управління майном Лаври перейшло до держави, оскільки саме держава є власником цих об’єктів.

УПЦ МП мала піти з Києво-Печерської лаври ще до 29 березня, але відмовилась це робити і перешкоджала роботі комісії МКІП з приймання-передачі майна Лаври у користування Заповідника.

Додамо також, що архімандрит Авраамій (Лотиш) перейшов з УПЦ МП до Православної церкви України, став виконувачем обов’язків намісника лаври та закликав братію перейти до ПЦУ та  залишатися у Києво-Печерській лаврі.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!