Київ

Київрада офіційно виділила земельну ділянку для сумнівного будівництва паркінгу на Оболоні

1186 0
Історія з виділенням землі, їх призначення, вартість будівництва паркінгу та його доцільність дотепер викликають питання.
Візуалізація паркінгу на Прирічній. Фото: КМДА

Візуалізація паркінгу на Прирічній. Фото: КМДА

Сьогодні на засідання Київради виділили ділянку для будівництва підземно-наземного паркінгу за 120 мільйонів гривень на вулиці Прирічній, що неподалік від Оболонської набережної, повідомляє пресслужба.

Для будівництва паркінгу Київрада надала «Житлоінвестбуд-УКБ» у постійне користування земельну ділянку площею 1,6919 га. Там зазначили, що паркінг буде об’єктом подвійного призначення – підземна частина слугуватиме укриттям під час повітряної тривоги. Також заступник голови КМДА Вячеслав Непоп зазначив, що паркінг не будуватимуть у зеленій зоні.

Окрім цього КО «Київзеленбуд» отримало дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для створення, облаштування та експлуатації зелених насаджень на вул. Прирічній в Оболонському районі Києва.

Так, ділянка площею 16,4406 га стане частиною нової сучасної рекреаційної зони, до якої також входитимуть  парк «Наталка», набережна та острів Оболонський.

«Ділянка для будівництва паркінгу є суміжною із зеленою зоною і в зону зелених насаджень не входить. Спорудження його як об’єкта подвійного призначення є важливим для мешканців сусідніх будинків, адже в цих будинках неможливе облаштування укриттів у підвалах. Так, мешканці району отримають укриття площею 2 360 квадратних метрів, де буде створене безбар’єрне середовище – тобто доступ до нього також матимуть маломобільні групи населення», – зазначив Вячеслав Непоп.

Нагадаємо, за словами Кличка, цьогоріч у місті презентують ще одну зелену перлину нашої зеленої столиці. У рамках облаштування рекреаційної зони тривають роботи зі зведення пішохідного мосту та облаштування острова Оболонський. На зведення пішохідного мосту бюджетних грошей місто не залучає. Будівництво відбувається за кошти меценатів та кошти Метрополії Великого Парижа. Острів облаштують зі збереженням флори та фауни. Там висадять нові дерева та кущі – вже узгоджений дендроплан.

Читайте також: місце, де планують будівництво паркінгу наразі затоплене (фото) 

Попри виділення землі на паркінг, київські активісти називають будівництво «надзвичайно дорогим проєктом» і ставлять його доцільність під сумнів.

Зокрема називають дивнимте, що паркінг нібито для відвідувачів зони відпочинку планують звести на відстані 2,5 км від неї. Також кияни підозрюють, що за будівництвом величезного паркінгу можуть стояти плани зведення ЖК на березі затоки Собаче Гирло.

Разом з тим, активісти, пропонують 4 альтернативні місця: три з них знаходяться в 3-7 хвилинах ходьби від парку Наталка, розташовані на магістральному проспекті Володимира Івасюка (на в'їзді в Оболонський район).

Відмітимо, ініціативна група, що виступає за створення Парку Прирічна, акцентують на тому, що раніше у планах було створити на цих 16 га парк. Так, коли Київрада приймала 28 березня 2018 року рішення відмовити в поновленні договору оренди землі під багатоквартирну забудову ТОВ «Архітектурно-будівельному альянсу» (фірма яка хотіла у 2008 році забудувати 16 га) у пункті 4 цього рішення, Київрада доручила КО «Київзеленбуд» здійснити організаційно-правові заходи щодо облаштування парку. Але за ці 5 років земельна ділянка юридично оформлена як парк не була, цільове призначення залишилось незмінним. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!