Київрада ухвалила бюджет столиці на 2023 рік

860 0
Мер назвав документ бюджетом «виживання».
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Депутати Київської міської ради ухвалили бюджет столиці на 2023 рік. За таке рішення проголосували 96 депутатів. Також схвалили зміни до Програми економічного і соціального розвитку міста на 2021-2023 роки в частині 2023 року. Про це повідомляють в КМДА. 

«Столиця, як і вся Україна, живе і працює в умовах воєнного стану. Економіка міста зазнала потрясінь. Складно виробництвам, бізнесу, складно заробляти і виживати людям. А це все – податки міста, кошти на забезпечення його життєдіяльності, на розвиток столиці. Я вітаю депутатів, що ми схвалили збалансований фінансовий документ, виходячи з нинішніх реалій. Бюджет «виживання», який допоможе забезпечити критично важливі статті видатків. Зокрема, на медицину, житлово-комунальне господарство, транспорт, освіту, соціальний захист», – пояснив мер Києва Віталій Кличко.

Доходи бюджету Києва на наступний рік запланували в сумі понад 66,3 млрд грн. Видатки – 65,6 млрд.

Найбільшу питому вагу доходів становлять податкові надходження, з яких податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) запланували в сумі 30,6 млрд грн, податок на прибуток підприємств менший за показник 2022 року і становить 4,2 млрд грн. Місцеві податки – 18 млрд грн, внутрішні податки на товари і послуги – 2,6 млрд грн. Неподаткові надходження – 2,3 млрд грн.

Читайте також: В енергосистемі зберігається значний дефіцит, – «Укренерго»

Основним напрямом фінансування є сфера освіти – на неї виділили 23 млрд грн. Це – 35% від усіх видатків міського бюджету. На транспорт та дорожнє господарство в кошторисі Києва запланували 12,4 млрд грн або 19% бюджету міста. На соціальний захист – 6,5 млрд грн (10%), охорону здоров’я – 6,1 млрд грн (9%), ЖКГ – 5 млрд грн (8% ), культуру і мистецтво – 1,4 млрд грн (2%), фізичну культуру і спорт – 1,2 млрд грн (2%).

У 2023 році заходи Програми економічного і соціального розвитку міста Києва на 2021-2023 роки буде зосереджено на забезпеченні належної роботи критичної інфраструктури, збереженні стабільної соціальної ситуації у місті та відбудові зруйнованих об’єктів.

Нагадаємо, днями мешканці зможуть повернутися у свої квартири в практично повністю оновленому після російських ракетних обстрілів житловому будинку на вулиці Чорнобильській у Святошинському районі Києва.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!