Київ

Київрада знову провалила голосування за перейменування Повітрофлотського проспекту

910 0
Для відхилення проєкту рішення потрібно було два негативних голосування
Фото: КМДА

Фото: КМДА

Депутати Київради не підтримали перейменування Повітрофлотського проспекту на Повітрянофолотський. Про це повідомила депутатка Ксенія Семенова.

«Так УДАР і ЄС показали, як їм плювати на волевиявлення киян та думку експертів. Громада міста однозначно висловилася за перейменування проспекту на Повітрянофлотський», - наголосила вона.

Нагадаємо, за мовне уточнення (Повітрофлотський – ПовітряНОфлотський) проголосували кияни в додатку «Київ Цифровий».

Водночас фракція «Європейська солідарність» запустила масштабну рекламну кампанію за назву Європейського Союзу, яке співзвучне з назвою політичної партії (ЄС).

Член Комісії з питань найменувань при Київському міському голові Тиміш Мартиненко-Кушлянський назвав таке перейменування маніпулятивним.

«На жаль, це питання від самого початку було політично вмотивованим, а єдина його причина і природа – бажання однієї політичної сили без будь-яких зрозумілих на те підстав перейменувати проспект на честь Європейського Союзу. Аргументи, які ви можете почути – мовляв, “назва проспекту походить від Червоного повітряного флоту” або є “комуністичною" – є чистої води маніпуляцією. Назва Повітрофлотського проспекту походить з 1963 року, і у рішенні про присвоєння цієї назви немає взагалі нічого про “Червоний повітряний флот"», – каже Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

Раніше проспект не підпадав під декомунізацію чи дерусифікацію: «Український інститут національної пам’яті підтвердив своїм висновком, що назва Повітрофлотського не підлягає декомунізації. А створена Київрадою експертна топонімічна група, яка складається з представників 7 наукових інститутів Академії наук, тричі приходила до висновку, що ця назва також не підлягає і дерусифікації», – зазначив член Комісії.

Тому Тиміш Мартиненко-Кушлянський пропонує перейменувати проспект з мінімальними корективами - відповідно до сучасного українського правопису.

«На сьогодні не існує законних підстав для перейменування цього проспекту у рамках нинішнього голосування. Єдине, що можна зробити з цією назвою у межах існуючої процедури – це уточнити її відповідно до норм чинного українського правопису. І саме тому в опитуванні у Києві Цифровому ви бачите варіант перейменування Повітрофлотського на ПовітрЯНофлотський», – додав експерт.

Перед голосуванням Мартиненко-Кушлянський передбачав, що Київрада провалить рішення за перейменування Повітрофлотського проспекту на Повітрянофлотський, оскільки на це рішення фракція «ЄС» не дасть голоси. А оскільки ця політична сила виступає за перейменування Повітрофлотського проспекту на проспект ЄС, то і за перейменування проспекту Правди на проспект ЄС вона не підтримає.

15 червня Київрада дійсно провалила це голосування.

Додамо, для відхилення проєкту рішення потрібно два негативних голосування по суті.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!