Київ

Київрада звернеться до Кабміну щодо нового порядку ввезення гуманітарної допомоги

643 0
Зміни розроблені, щоб запобігти зловживанням, однак вони можуть стати нездоланною перешкодою для волонтерської діяльності
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Київрада звернеться до Уряду щодо нового порядку ввезення гуманітарної допомоги, проти якого виступають волонтери. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив на початку засідання Київради.

«Сьогодні ми повинні звернутися до Уряду, аби не допустити колапсу із ввезенням гуманітарної допомоги, який загрожує внаслідок «екзотичних» рішень центральної влади. Бо постанова Уряду щодо нового порядку ввезення гуманітарної допомоги буквально паралізує волонтерську діяльність в Україні. І точкові правки, внесені Кабміном минулого тижня, не вирішують питання. Ми звертаємося до Уряду розпочати змістовний діалог із волонтерами і дослухатись до їх аргументів. Та не ускладнювати роботу людей, які допомагають армії, переселенцям, ветеранам. Зробити все, щоб Україна, через надумані перепони, не залишилася без гуманітарної допомоги», – наголосив Віталій Кличко.

З 1 грудня 2023 року набере чинності новий Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану.

Щоб запобігти зловживанням, ввезення гуманітарної допомоги за новими правилами передбачатиме повну цифровізацію пов’язаних з цим процесів: 

  • реєстрації на електронній платформі отримувача гуманітарної допомоги, який планує завозити вантаж;
  • формування декларації з унікальним номером, що містить інформацію про товар, його кількість тощо;
  • подання звіту про розповсюдження гуманітарної допомоги організаціями, які її завезли.

 

За Законом «Про гуманітарну допомогу» отримувачами гуманітарної допомоги є юридичні особи, яких зареєстровано в установленому Кабінетом Міністрів України порядку в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги. Відповідно до цього Закону отримувачі гуманітарної допомоги і набувачі гуманітарної допомоги (юридичні особи) щомісяця в установленому порядку мають подавати звіти про наявність та розподіл гуманітарної допомоги.

Водночас впровадження нових правил під час повномасштабної війни викликало хвилю обурення серед волонтерів та військових. Передбачена новим Порядком система обліку і звітності справді спрямована проти зловживань, пов’язаних з отриманням і розподілом гуманітарної допомоги. Багато представників громадянського суспільства вважають, що таке посилення державного контролю може стати нездоланною перешкодою для волонтерської діяльності фізичних осіб, ускладнить роботу невеликих благодійних організацій та міжнародних організацій, які не мають офіційних представництв в Україні. 

Представники благодійних організацій впевнені, що для належного функціонування електронної системи Уряд має змінити ще декілька своїх актів, проєкти яких поки що не розроблено. Крім цього волонтери звертають увагу на майбутні зміни законодавчого рівня, спрямовані на спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги. 

14 листопада 2023 року низка благодійних організацій у відкритому зверненні до Президента попросила ініціювати перед Урядом розгляд питання про відтермінування запровадження нової системи та подовження дії поточного спрощеного режиму ввезення та оформлення гуманітарної допомоги, щонайменше на 6 місяців, з урахуванням пропозицій і зауважень представників організацій громадянського суспільства та волонтерського руху.

20 листопада 2023 року стало відомо, що Кабінет Міністрів продовжив можливість використання паперових декларацій для ввезення гуманітарної допомоги в Україну до 1 квітня наступного року. Це дасть змогу організаціям, які ввозять гуманітарну допомогу, продовжувати свою діяльність за звичними процедурами. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!