Київ

«Київзеленбуд» лікує дерева, які мають статус об'єкта природно-заповідного фонду

733 0
До лікування вікових дерев залучають арбористів
Фото: Київзеленбуд

Фото: Київзеленбуд

У Києві планово проходить лікування 18 ботанічних пам'яток природи місцевого значення. Йдеться про заходи, необхідні для покращення стану зелених насаджень. Про це повідомляє пресслужба комунального об'єднання «Київзеленбуд».

Зазначається, що фахівці видаляють сухі гілки та ті, що перетинаються, вилучають гриби, зачищають, обробляють фунгіцидами уражені місця тощо. На кожну пам'ятку природи підготовлено технологічну карту по лікуванню вікового дерева.

Відповідні документи розробив Національний ботанічний сад імені М.М.Гришка на основі моніторингу стану зелених насаджень. У "Київзеленбуді" зауважили, що ботаніки враховували:

  • причини погіршення стану пам'яток природи в залежності від місця їхнього розташування та рівня забрудненості повітря еколого-географічної зони

  • поширення шкідників та хвороб, оцінка їхньої ролі в ослабленні й всиханні дерева чи його частин

  • взаємодію з екосистемою — тваринами та навколишнім середовищем.

«До лікування вікових дерев залучають арбористів. Згідно з нормами, видаляти сухостій потрібно, тоді, коли дерева знаходяться у стані фізіологічного спокою: після опадання листя і до початку сокоруху. Це зменшує вплив на рослину, ніж обрізка під час вегетації»,— йдеться у повідомленні.

Серед переліку ботанічних пам'яток природи місцевого значення: "Сирецький дуб", "Віковий дуб", "Катальпа красуня", "Перунів дуб", "Дуб довгожитель", "Партизанський дуб", "Святошин клен", "Вікове дерево груші", "Дуб Янати", "Дуб Котова", "Група вікових дерев береки", "Віковий велетенський екземпляр тополі чорної", "Сосна Нестерова", "Гнілецька верба", "Велетень заплави", "Вікове дерево дуба-красеня", "Дуб Красень", "Віковий дуб Кащенка".

Нагадаємо, після майже року роботи над положеннями, фахівцям столичного зеленбуду представили нові стандарти з висадки, обрізки та стабілізації дерев. Серед положень: обрізка дерева на ранніх етапах його життя, щоб мінімізувати втручання через обрізку в майбутньому, видалення відмерлих гілок лише за необхідності, щоб підтримувати біорізноманіття екосистеми, а також обрізка в оптимальні сезони, аби не завдавати фізіологічного стресу рослині.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!