Лікарі врятували 11-річну львів’янку, в якої після Covid-19 почали відмовляти руки та ноги

7741 0
У випадку 11-річної Соломії, Covid-19 запустив хибну роботу імунної системи, яка почала сприймати клітини спинного мозку як чужорідні, атакуючи свій же організм.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

Лікарі Дитячої лікарні Першого медоб’єднання Львова врятували 11-річну львів’янку, в якої після перенесеної коронавірусної інфекції Covid-19 почали відмовляти руки та ноги, повідомляє Перше ТМО.

Читайте також: Впав зір і шумить в голові. Львів'янка розповіла, як повторно захворіла на Сovid-19

Таке ускладнення, за словами медиків, у світі трапляється вкрай рідко.

Covid-19 дівчинка перенесла у легкій формі, із симптомів була лише втрата нюху та смаку. Та вже за кілька тижнів у дитини почала сильно боліти голова і вона відчула затерпання та слабкість в ногах, згодом – у руках. За якийсь час Соломійка уже не змога втримати виделку.

Дівчинка потрапила до лікарні з діагнозом гострий поперечний мієліт в шийному відділі хребта та спастична тетраплегія (зниження рухової активності у верхніх та нижніх кінцівках) з порушенням функцій тазових органів. Це запальне інфекційне захворювання спинного мозку, при якому блискавично вражаються рухова та чутлива здатність.

Як з’ясували лікарі, Covid-19 запустив хибну роботу імунної системи, яка почала сприймати клітини спинного мозку як чужорідні, атакуючи свій же організм.

Соломійка два тижні перебувала у реанімації, стабілізували її стан. Ще місяць вона лікувалася в неврологічному відділенні – вчилася працювати знерухомленими суглобами, вчилася сидіти та ходити.

Читайте також: Небезпечний холод. Судинний хірург – про те, чи варто взимку носити шапку

Зараз хвороба уже відступила – розвиток ускладнення призупинили, а рухливість ніж і рук відновилися.

У лікарні наголошують, що останні хвилі коронавірусу є дедалі агресивнішими, зокрема, до дітей, адже здатні призводити до різного роду ускладнень: уражень серцево-судинної та нервової системи, головного мозку, панкреатиту, плевриту, пневмоній тощо.

Нагадаємо, про те, що варто знати про коронавірус у дітей, чим він небезпечний і як не допустити ускладнення та госпіталізації, читайте у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!