Фото: te.20minut.ua

Фото: te.20minut.ua

Небезпечний холод. Судинний хірург – про те, чи варто взимку носити шапку

5949 0
Якими є ознаки обмороження та переохолодження тіла, які частини тіла тримати в теплі та якою має бути перша допомога при охолодженні та обмороженні, Тvoemisto.tv розпитало у медичного директора з хірургічної роботи лікарні Князя Лева, судинного хірурга Тараса Стасіва.

У період різких похолодань збільшується ризик переохолодження організму та обмороження частин тіла. При тому обмороження може виникнути не тільки при сильному морозі, а й при нульовій температурі. Його розвитку сприяє вологе повітря та вітер. До обмороження більш схильні верхні та нижні кінцівки, а також відкриті ділянки тіла: вуха, щоки та ніс. Під час обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк. Цього року у Львові, на вул. Кастелівці, через переохолодження навіть померла безпритульна жінка. Оскільки на найближчі дні синоптики обіцяють збереження прохолодної погоди, розповідаємо, як реагувати на холод та не стати його жертвою.

Розкажіть – як правильно поводитися у холодну пору року?

Варто розділяти людей, які мають артеріальні і венозні проблеми. Це різні речі, тому й рекомендації можуть бути іншими. У кого варикозні хвороби, то взимку, навпаки, ноги менше набрякають. І це, до речі, найкращий час для проведення лікування варикозної хвороби.

Що стосується порушення артеріального кровообігу, тобто є проблеми із кровопостачанням, то такі люди набагато легше можуть обморозити пальці ніг.

Взагалі раджу людям, які мають серйозні проблеми із судинами та артеріями, у холодну пору року не виходити на вулицю. А при мінусовій температурі, наприклад, при 5-10 градусів морозу, у таких людей може виникати біль та сильне відчуття холоду.

Кому особливо небезпечно перебувати на сильному холоді?

Практично усім, якщо вони одягнені не по погоді. У значно меншій мірі кров до пальців рук та ніг доходить, наприклад, у людей з цукровим діабетом. Вони можуть просто не відчувати, що їм холодно, тому й найперші можуть відморозити кінцівки.

Також небезпечний холод для тих, у кого спостерігаються спазми артерій, так званий синдром Рейно.

Чи може у людей трапитися алергія на холод?

Для появи алергії на холод та її ознак досить вийти в морозний день або в сиру вітряну погоду на вулицю. У нормі ці ситуації не повинні викликати ніяких хворобливих станів, але у людини з холодовою алергією можлива поява патологічних реакцій, починаючи від кропив'янки та закінчуючи більш серйозним спазмом бронхів.

Як уникнути переохолодження і обмороження?

Насамперед, потрібно берегти руки та ноги, адже вони найбільше піддаються переохолодженню. Перш за все – ноги. Взуття має бути завжди сухим, високим, з товстою підошвою, яка не так швидко промерзає. Зараз можемо спостерігати, як діти, підлітки, зрештою старше населення, також носять короткі штани, при тому короткі шкарпетки і всі кісточки наверху. Звичайно, це проблема, бо можна отримати переохолодження.

Зважаючи на вислів «тримай ноги в теплі, а голову в холоді», то шапку можна не одягати?

Ні, шапку потрібно одягати і не лише у мороз чи сильний холод. Голову легко можна застудити навіть на вітрі. Роль шапки недооцінювати не варто, адже можуть виникнути серйозні ускладнення.

А до яких проблем це може призвести?

Будь-яка холодова травма може викликати реактивне розширення судин. У людини може статися набряк чи запалення пазух носа, запалення лицевих і трійчастих нервів, у гіршому випадку – набряк голови, запалення мозкових ділянок голови.

Чи були у лікарні пацієнти із такими холодовими травмами?

Ні, таких випадків у нас не було, можливо тому, що не було сильних морозів. Із обмороженнями кінцівок більше звертаються у 8-му лікарню.

Порадьте – як правильно одягатися, аби не переохолодитися. Наприклад, чи правда, що краще одягнути кілька легших светрів, аніж один грубий?

Краще зважити на те, з якої тканини виготовлений светр. І не варто завжди грішити на синтетику, адже фліс – це також синтетична тканина, але має добрі теплоізоляційні властивості і захищає від холоду.

А як же з дітьми – як їх одягнути так, щоб упевнитись, що вони не змерзнуть?

Велика кількість одягу не потрібна. Навпаки – тоді дитина може швидко спітніти і так само швидше охолодитися. Золота серединка заключається у тому, що дитина має мати на один одіж більше, ніж дорослий.

Звісно, усе також залежить від звички конкретної дитини та її особливостей.

Часто можна почути і побачити, як люди гріються на холоді, при тому вживаючи алкоголь. Він зігріває?

У холодну пору алкоголь хіба що притуплює відчуття холоду. Це все оманливе і не розігріває кров, звісно, не захищає від холоду та обмороження.

А що можна робити для посилення кровообігу?

Активно рухатися. Біль – це наша захисна реакція. Отож, якщо людина почала відчувати, що їй холодно, з’явилися холодові болі, значить треба щось робити – як мінімум почати активніше рухатися, пришвидшити темп ходьби, пострибати, побігати, зрештою – зайти у тепле приміщення.

Коли дуже холодно, то навіть стоячи на місці можна корисно почати піднімати пальці. Тоді працюють литкові м’язи, нагрівається кров, виділяється тепло. Набагато гірше, коли людина нерухома.

Якою має бути перша допомога при охолодженні та обмороженні?

Тепле пиття, масаж рук та ніг. Але у жодному випадку не можна руки чи ноги ставити під гарячу воду, тим більше парити. Достатньо розтерти напівспиртовим розчином, щоб стимулювати кровообіг.

Якщо ж є виражений біль, зміна шкіри, яка стала різко червона і синюшна, тоді потрібно обов’язково звернутися за допомогою до лікарів.

Розмовляла Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!