Ліну Костенко нагородили французьким Орденом Почесного легіону

1555 0
Орден Почесного легіону — найвища нагорода у Франції, яку присуджує президент республіки за військові або цивільні заслуги.
Фото: Укріформ

Фото: Укріформ

Посол Франції Етьєн де Понсен вручив українській поетесі Ліні Костенко найвищу нагороду Франції - Орден Почесного легіону. Урочиста церемонія нагородження відбулась у посольстві Франції в Україні у четвер, 14 липня, передає Укрінформ.

«Для мене велика честь вручити Орден Почесного легіону видатній українській поетесі та письменниці Ліні Костенко 14 липня, у день нашого Національного свята. Коли я зробив офіційну пропозицію президентові Республіки представити пані Ліну Костенко до високої нагороди, я не міг собі уявити, що це нагородження відбудеться під час війни. Але у контексті російської агресії, жертвою якої стала Україна, вручення цієї нагороди стає ще вагомішим», — сказав посол Франції.

Читайте також: Президент Зеленський присвоїв державні нагороди ще десяткам українських захисників

Звертаючись до Ліни Костенко, він зазначив, що аби охарактеризувати її життєвий шлях кількома словами, він обрав би «рішучість, сміливість і прагнення свободи».

«Ваша громадянська активність завжди була однією з ваших визначальних рис поруч з вашим величезним талантом поетеси та письменниці, але саме вашу мужність, вашу рішучість і громадянську позицію ми хочемо сьогодні відзначити», — наголосив дипломат.

Довідково 

Орден Почесного легіону — найвища нагорода у Франції, яку присуджує президент республіки за військові або цивільні заслуги (найвища нагорода за цивільні заслуги). З-поміж українців цієї відзнаки, зокрема, були удостоєні президент Українського католицького університету Борис Гудзяк, український філософ Мирослав Попович, перший міністр закордонних справ незалежної України Анатолій Зленко та інші.

Ліна Костенко — автор понад 15 поетичних збірок («Вітрила», «Мандрівки серця», «Над берегами вічної ріки», «Сад нетанучих скульптур», «Річка Геракліта»), роману «Записки українського самашедшого». У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі, за що була надовго виключена з літературного процесу.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!