«Не робимо нічого, крім хліба». Львівщина є проблемною у харчопереробній галузі, – експерт

7871 0
Крім хліба, у Львівській області практично більше нічого не виробляють.
Фото: Aggeek

Фото: Aggeek

На сьогодні у Львівській області практично немає виробництв харчопереробної промисловості, тому регіон не виробляє нічого іншого, окрім хліба. Правильно було б надавати можливості для відкриття нових підприємств, але це варто робити не тільки заради інвестицій, потрібно орієнтуватися на здорову конкуренцію та споживчий попит, повідомив у коментарі Tvoemisto.tv експерт аграрного ринку Іван Стефанишин.

Читайте також: На ринок хліба на Львівщині чекають зміни. Що відбувається

Крім того, у на хлібопекарському ринку залишається проблема, що існувала й раніше – близько половини невеликих виробників хліба працюють «в тіні». Щодо великих підприємств, то їх залишилося мало, раніше частина виробників функціонували у більшості районів Львівщини, й частково забезпечували свою місцевість хлібом.

«Якщо робити інвестицію заради інвестиції, то ми можемо принести дуже багато шкоди. Львівська область є проблематична з точки зору харчопереробки. Тому що ми взагалі нічого свого не маємо, абсолютно ніхто нічого не переробляє. Раніше у нас був крупзавод в структурі держпідприємства, який продали. Ми не робимо круп, макаронів й інших виробів, крім хліба. Тому в цьому сегменті можна було б шукати інвестора для виробництва, адже питання у логістиці та ціні на кінцевий продукт», – каже Іван Стефанишин.

За інформацією ЛОВА, на сьогодні у Львівській області працює 35 великих підприємств, які займаються виробництвом хліба. Дрібних виробників, які також є гравцями на ринку, у півтори рази більше.

Крім львівських хлібопекарських підприємств, в регіон постачають хлібопродукцію також з Волинської, Хмельницької, Київської областей. Усталені показники часткового розподілу ринку на Львівщині між виробниками в Антимонопольному комітеті поки не можуть назвати, проте зазначають, що якщо раніше, до 2010 року, великі хлібопекарські виробництва мали більшу питому вартість на ринку, то зараз навпаки – значну частку займають середні та дрібні «хлібопеки», що є позитивним фактором та сприяє конкурентності. 

Читайте також: На Львівщині з'явиться новий хлібопекарський завод, у який інвестують 20 млн євро

За словами есперта Івана Стефанишина, наразі тенденцій щодо появи чогось нового у хлібопекарському сегменті на Львівщині немає. Так, з’явилося чимало дрібних виробників, але хто з них не витримує тиску, закриває виробництво. Щодо тих, які продовжують працювати, складно спрогнозувати, наскільки довго вони будуть життєздатними, каже експерт. Водночас сильніші гравці, якщо перейшли у промислову групу, вже перестають бути крафтовими. Відтак, якщо на ринок зайде новий конкурент лише заради інвестицій, це вплине негативно на розвиток галузі в регіоні.

Нагадаємо, що біля Львова збудують хлібопекарський комплекс ТМ «Кулиничі», що має стосунок до колишнього депутата «Партії регіонів» з Харківщини Володимира Мисика. Через це виник скандал, дехто з політиків та експертів заявили про монополізацію проросійським інвестором ринку хліба на Львівщині. Чи справді існує така загроза та які зміни можуть статися з львівськими виробниками хлібопродукції, читайте у матеріалі

Юлія Осим

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!