Львівська міськрада програла суд щодо самобуду з сендвіч-панелей

4470 0
Справа стосувалась МАФу, зареєстрованого як об’єкт нерухомого майна, ще у 2008 році.
Фото умовне

Фото умовне

Львівська міськрада програла у суді справу щодо знесення самобуду на вул. Остроградських, 1а. Про це Tvoemisto.tv стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Як вказано у рішенні суду, міська рада звернулась до суду у зв’язку з тим, що реєстрація права приватної власності на спірне приміщення порушила її права як власника земельної ділянки. 

Йдеться про нежитлове приміщення з сендвіч-панелей загальною площею 70,2 м2 за адресою вул. Остроградських, 1а. Приватне підприємство «Юр-груп» набуло його у власність за договором купівлі-продажу, який уклали ще у 2014 році з ТзОВ «Захід Авто Центр». Проте у ЛМР вказали, що «Захід Авто Центр» набуло це приміщення незаконно, придбавши його у ПП «Ат-Інвест» у 2008 році. До цього право власності на нього було зареєстровано за ФОПом Володимиром Шведом. 

Що ж до судової справи, внаслідок якої набуття права приватної власності вважали незаконним, то мовиться про позов ФОПа Володимира Шведа до Львівської міськради про визнання права власності на нежитлове приміщення на вул. Остроградських, 1а. Господарський суд Львівської області став на сторону ФОПа, та у 2009 році у касаційному порядку це рішення скасували.

Також додамо, що спірний самобуд спочатку мав іншу загальну площу – 47,2 м2. Проте у 2019 році його площа зросла до 70,2 м2 через, як вказано у рішенні суду, проведення поточної інвентаризації, зняття натуральних обмірів, та перерахунку площ приміщень.

Відтак позивач (Львівська міськрада) вимагав усунути перешкоди у розпорядженні земельною ділянкою шляхом знесення самовільно збудованого нежитлового приміщення, включно з припиненням права власності ПП«ЮР-ГРУП» на нього.  

Зі свого боку, відповідач (ПП «Юр-груп») зазначив, що не знав про незаконне набуття прав попереднім власником, а його договір купівлі-продажу, який завірив нотаріус, укладений на добросовісних підставах. Окрім того, рішення, за яким ТзОВ «Захід Авто Центр» визнали незаконним власником, прийняв суд ще у 2009 році, а відтак ЛМР пропустила термін на звернення до суду з потрібними їй вимогами. 

Читайте також: Чому у Львові досі не демонтували МАФ, в якому отруїлись люди

Розглянувши всі обставини справи та аргументи сторін, суддя Ірина Козак дійшла до висновку, що ПП «Юр-груп» насправді є добросовісним власником нежитлового приміщення, а відтак не задовольнила позовні вимоги ЛМР та поклала на неї судові витрати. Аргументувала вона це тим, що приватне підприємство, виходячи з обставин, які існували на момент укладення договору купівлі-продажу, не знало і не могло знати про скасування рішення Господарського суду Львівської області, за яким було визнано право власності ФОПа Володимира Шведа на спірне майно.

Також суддя постановила, що позовні вимоги ЛМР є порушенням права власності  ПП «Юр-груп», а обраний спосіб захисту є неефективним та призведе до недотримання справедливої рівноваги інтересів сторін цього спору. Відтак не задовольнила позовні вимоги ЛМР та поклала на неї судові витрати.  

Нагадаємо, що Львівська міськрада пішла на мирову угоду з підприємцем  та відмовилась від претензій на підвальне приміщення у ТЦ «Зубра-Центр» на Сиховів обмін на 8 млн гривень. 

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!