«Вона сьогодні провальна». Що відбулося на сесії Львівської обласної ради

4463 0
Сьогодні на сесійне засідання зібрались 52 депутати Львівської облради.
Фото: Львівська обласна рада

Фото: Львівська обласна рада

У четвер, 26 жовтня, відбулося друге пленарне засідання ХIX позачергової сесії Львівської обласної ради. Це продовження першого засідання, яке було 19 вересня, під час якого депутати заслухали звіт про виконання обласного бюджету за перше півріччя та прийняли рішення щодо об’єднання обласних комунальних медичних закладів.

Сьогодні ж депутати мали розглянути всього кілька питань: про обмеження непершочергових видатків обласного бюджету Львівської області, про дострокове припинення повноважень депутатки обласної ради Ольги Березюк, про проголошення 2024 року роком Володимира Шухевича та Августина Волошина, а також звернення обласної ради. У сесійній залі були присутні 52 депутати. 

Депутатам вдалось проголосували лише за одне рішення щодо проголошення 2024 року – роком Августина Волошина та Володимира Шухевича. Також вони розглянули заяву депутатки від «Європейської солідарності» Ольги Березюк про дострокове припинення повноважень. Проте для ухвалення відповідного рішення не вистачило двох голосів. Крім того, ухвалили звернення щодо остаточної та повної заборони діяльності Української православної церкви в Україні.

Інші питання

Зауважимо, що ЛОР не змогла ухвалити рішення про обмеження непершочергових видатків обласного бюджету.

«Мені дуже прикро, що так мало депутатів відреагували на той факт, що зроблено все, аби питання, за якими ми збиралися, не пройшли. Фактично сьогодні були сценарії утилізації двох вкрай важливих рішень – обмеження непершочергових видатків і політична позиція ЛОР щодо вилучення військового ПДФО. Очевидно, що проголосовано це не буде, тому що ми всі разом дозволили це головуючому на пленарному засіданні. Я думаю, що нам буде час це обдумати і зібрати нове засідання з новим головуючим», – заявив депутат Львівської обласної ради від партії «Європейської солідарності», військовослужбовець Олександр Ганущин.

Читайте також: Пікетувальники записали звернення до президента під стінами Львівської ОВА

За його словами, пропозиція обмежити непершочергові видатки – це спроба «зупинити бруківку, а вільний залишок скерувати на допомогу військовим». 

«У Львівській області вперше за багато років фінансується рекордна сума об'єктів – понад 550 – на загальну суму 1,7 млрд грн. Фінансування на військових всього 96 млн грн. І ніхто з чиновників Львівської ОВА не видав жодного документа, щоб це змінити», – сказав Ганущин. 

Додамо, що директор департаменту фінансів Львівської облради Олег Демків під час засідання не зміг відповісти на жодне запитання депутатів щодо витрат коштів. На питання депутатки політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Свобода» Ірини Сех про те, чи є інформація про великі об'єкти, які фінансуються із обласного бюджету, він відповів:

«Інформація є, я нею не володію». 

Загалом рішення про обмеження непершочергових видатків не підтримали. За нього проголосували 34 із 43 депутатів, чого було недостатньо для прийняття.

Окрім того, депутати Львівської облради не підтримали звернення до керівництва держави щодо недопущення вилучення з доходів місцевих бюджетів «військового» ПДФО.

Читайте також: На Львівщині створять робочу групу, яка контролюватиме використання бюджетних коштів

«У нас сьогодні провальна сесія, яка не проголосувала за жодне рішення... Сесія скликана за два дні. Ті депутати, які розуміють проєкти рішень про непершочергові видатки та створення тимчасової комісії, думаю, знайдуть в собі сили на 28 підписів на проведення позачергової сесії. Якщо є наміри впливати і контролювати виконавчі органи, то треба скликати нову сесію і не допустити з маніпуляціями з її датами», – заявив Олександр Ганущин.

Депутат політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Свобода» Олег Панькевич додав, що «немає потреби в такій обласній раді, яка не виконує того, чого хочуть виборці».

«Я хотів би звернутися до політичної сили, представником якої є головуючий, і запитати: скільки скандалів має бути, щоб ви звертали уваги на ваші обличчя. Таким обличчям є, зокрема, людина, яка сидить у президії обласної ради. Хочу повернутися до пропозиції Едуарда Леонова, якого немає через те, що так зібрана сесія… Якщо так буде, то, окрім пропуску, немає інших шляхів вирішення, бо на обласну раду витрачаються величезні кошти….Ці кошти можуть йти на інші потреби, немає потреби в такій обласній раді, яка не виконує того, чого хочуть виборці», – додав він.

Протягом двох годин засідання депутати так і не змогли вирішити цих питань. 

Після завершення сесійного засідання фракція «Свобода» збирала підписи за проведення позачергової сесії Львівської обласної ради. Як повідомив Tvoemisto.tv депутат Юрій Раделицький від фракції «За майбутнє», якщо зберуть необхідні 28 голосів, то розглядатимуть такі питання: розслідування гуманітарки в Убинях, також планують заслухати силовиків щодо системи «Шлях» і створити тимчасову контрольну комісію, яка буде вивчати видатки Львівської ОВА під час війни. Про розгляд питання щодо відставки в.о Юрія Холода без його звітів наразі не йдеться.

Нагадаємо, 6 квітня, депутати Львівської обласної ради відправили у відставку Ірину Гримак. Тимчасово в.о голови Львівської обларди виконує Юрій Холод.

Антоніна Костик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!