Львівські лікарі врятували 44-річного чоловіка з гострим інфарктом міокарда

1274 0
Лікарі кажуть, що після такого раптового інфаркту в молодому віці – більшість не виживає.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

В кардіологічному відділенні лікарні святого Луки Першого медичного об’єднання врятували 44-річного львів’янина Богдана Петрига, який переніс гострий інфаркт міокарда. 

Джерело: Перше медичне об'єднання Львова

Богдан зненацька відчув біль в ділянці серця та знепритомнів. Дружина викликала швидку та, відчувши зупинку дихання, почала виконувати штучне дихання і непрямий масаж серця. Бригада екстреної допомоги, яка приїхала до чоловіка, почала дефібриляцію. Зазвичай, серце вдається запустити швидко, та цього разу боротьба за відновлення серцебиття тривала значно довше. Пацієнта доправили у медичний заклад.

Читайте також: Уві сні вона не дихає. Історія Софійки, якій потрібна допомога

Медики кажуть, що чоловік був у критичному стані. У відділенні інтервенційної радіології йому виконали коронографію та стентування, оскільки інфаркт – це надрив атеросклеротичної бляшки, який перешкоджає кровотоку в артерії. Коли стається такий надрив, бляшки утворюють тромботичні маси, які закупорюють коронарну артерію, і тоді серцевий м’яз починає відмирати. Під час стентування Богдану через руку завели катетер із стентом, який відкриває артерію, і кровопостачання серця відновилось.

«Пацієнт був заінтубований та підключений до апарату ШВЛ. Хоча на сьому добу прийшов до свідомості, але на самостійне дихання був переведений лише на 16-ту добу», – розповіла завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Олена Войтович.

Читайте також: Як розпізнати інфаркт та надати першу допомогу. Інфографіка

Під цілодобовим спостереженням медики виходжували пацієнта для стабілізації всіх систем і функцій організму. На 20-й день хворого перевели в кардіологічне відділення, де він перебував на лікуванні ще 20 днів.

«У наше відділення його перевели у стабільному стані. З ним працювали реабілітологи, які розходжували хворого, та логопеди, аби розпрацювати мовлення. Адже пацієнт довго перебував на штучній вентиляції легень, йому було важко рухатися, він спершу не вставав, погано розмовляв. Чоловік вів нічний спосіб життя. Він працював таксистом і часто недосипав, багато курив. Ймовірно, такий спосіб життя призвів до розвитку гострого інфаркту міокарда в 44 роки», – розповіла завідувачка відділення кардіології та реперфузійної терапії Мар’яна Войтович. 

І додала, що це унікальний випадок, що чоловік вижив і, скоріш за все, залишився працездатним. Зараз Богдан почувається добре, і після лікування у реабілітаційному центрі в Брюховичах, уже поїхав додому.

Антоніна Костик

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!