Львівські лікарі виправили вроджений дефект піднебіння 17-річному хлопцю

645 0
Хлопець не міг позбутися цієї проблеми все своє життя.
фото: охматдит

фото: охматдит

Львівські хірурги остаточно виправили дефект піднебіння 17-річному Артему із Києва. За 17 років хлопець пережив 7 операцій у різних країнах, роки пошуків та десятки клінік, в яких не змогли допомогти. Про це повідомили у Центрі дитячої медицини лікарні Охматдит

Усе своє життя хлопець боровся з вродженою недугою – складною розщілиною піднебіння. Дефект не просто косметичний, він змінював якість життя: їжа потрапляла в ніс, а через соломинку хлопець не міг пити взагалі. Першу операцію із закриття дефекту губи йому зробили у 3 місяці. До 10-ти років йому вдалося закрити дефект м'якого піднебіння. Тверде ж лікарі не могли закрити.

Родина Артема не залишала спроб виправити ваду остаточно і консультувалася у щелепно-лицевих хірургів всієї країни, яких лише могла знайти. Але кожна операція ускладнювала наступну, через рубці тканини ставали немобільними, тому важко було сформувати клапоть для закриття дефекту.

Читайте також: Львівські лікарі прооперували хлопця з розщілиною губи, який не міг дихати носом

«Я завжди шукала допомоги для сина. Ми все життя були на обліку, робили все, щоб допомогти дитині. В якийсь момент хірурги з Харкова і Києва порадили звернутися до Туреччини, бо це дуже складна патологія. Завжди була якась перешкода: то зуб не так стоїть, то ще щось. Ми були у Туреччині, сина оперували і в Польщі, але результату не було, повністю закрити дефект піднебіння нікому не вдавалося», – розповіла мама хлопця.

Хірурги у різних країнах пропонували радикальний варіант – усунути дефект за рахунок клаптя на ніжці з язика за методикою Vuerrero – Santos. Суть методики – клаптик пришивають в ділянці дефекту, язик підтягують і фіксують швами. Через деякий час ніжку стебла відсікають від язика. Це обмеження мовлення і харчування. І Артем, і його мама не наважувалися на таку операцію.

«Ми вирішили пошукати ще варіанти і знайшли рішення у Львові. Вже наступного дня ми вже мчали з Києва до Львова, потрапили на консультацію і тут нам запропонували нове рішення, яке підійшло нам із сином ідеально», – додала мама пацієнта.

Найбільш сучасний спосіб лікування запропонували у Центрі дитячої медицини, лікарні «Охматдит».

«Щоб остаточно закрити дефект твердого піднебіння в нашого Артема, ми взяли фрагмент тканин на судинній ніжці з його щоки - артерізований клапоть (фрагмент лицевої артерії, який буде живити ділянку піднебіння)», - пояснює хірургиня Христина Погранична.

Читайте також: Львівські лікарі прооперували 7-річного хлопчика зі Запоріжжя з патологією ока

«Оскільки дефект був значний, було недостатньо тканин піднебіння, фрагмент зі щоки нам дозволяв повністю його закрити. Мікроваскулярна хірургія дає можливості оптимально вирішити таку проблему», – розповів хірург Роман Огоновський.

В операційній вдалося закрити сполучення носової порожнини з ротовою, клапоть зі щоки прижився, піднебіння має достатній кровообіг, все добре загоїлося.

Нагадаємо, щелепно-лицеві хірурги лікарні«Охматдит» успішно прооперували дівчинку із розщілиною губи і піднебіння. Раніше інші лікарі спонукали маму дівчинки зробити аборт через ваду, проте лікарі «Охматдиту» знайшли способи допомогти малечі.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!