Львівські нейрохірурги видалили уламок міни з мозку 9-річного хлопчика

610 0
Михайлик отримав надважке поранення голови під час чергового мінометного обстрілу Херсону.
Фото: Перше тмо

Фото: Перше тмо

9-річному хлопчику видалили уламок міни довжиною 8 мм з головного мозку. Про це повідомили у дитячій лікарні святого Миколая. 

Михайлик отримав надважке поранення голови під час чергового мінометного обстрілу Херсону 31 грудня 2023 року. Коли почалася атака, хлопчик разом з другом саме були в кафе. Осколки міни потрапили Михайликові прямо в голову, а його 11-річний друг загинув на місці. 

Першу хірургічну допомогу Михайликові надавали херсонські лікарі, а вже миколаївські виконали операцію з видалення уламків роздробленого черепа. Однак осколок міни в головному мозку дитини лікарі залишили на місці, адже він був надто глибоко. Тоді ліва частина тіла хлопчика була повністю паралізована — знерухомлені рука, нога і пів обличчя.т Та згодом у Михайлика почалися судомні напади. Однією з ймовірних причин цього наслідку воєнної травми  у дитини міг бути той самий уламок у мозку. 

Як з’ясували львівські нейрохірурги, дрібненький уламок зупинився недалеко від ділянки, яка контролює рухи всієї лівої частини тіла. Їм потрібно було видалити маленький шматочок металу на  глибині 5 см в мозку, тож вони могли зачепити важливі функціональні зони. Хлопчика могло повністю паралізувати.

Читайте також: Львівські хірурги видалили 10-сантиметрову пухлину в дитини

Під контролем мікроскопа та системи нейромоніторингу лікарі таки змогли безпечно дістатися ділянки головного мозку, де заліг 8-міліметровий уламок ворожого залізяччя. У ході цієї ж операції вони також закрили відсутню частину черепа титановою пластиною. Попереду у Михайлика тривале відновлення. Аби покращити рухові функції, з хлопчиком і далі займаються фізичні терапевти.

Нагадаємо, що медики у Львові успішно врятували дворічного хлопчика, у якого виявили злоякісну пухлину в черевній порожнині. У пухлині були уражені всі основні судини нирок, печінки та інших органів черевної порожнини. Видалення такого утворення потребувало спільної роботи цілої групи хірургів.
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!