Львівські п'ятикласники розпочали навчання без паперових підручників. Чому і коли будуть

1820 0
Найімовірніше, деякі підручники надрукують у жовтні.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Благодійний збір коштів на підручники для п’ятикласників за програмою Новою української школи (НУШ), який оголосили у липні на фандрейзинговій платформі United24, практично не відбувся. Відтак, п'ятикласники не лише львівських, а й інших шкіл по цілій Україні, почали навчання без паперових підручників. Замість друкованих книг їм пропонують використовувати електронні. Про це Тvoemisto.tv розповіла народна депутатка з Львівщини Наталія Піпа.

Читайте також: В Україні оголосили благодійний збір коштів на підручники для п’ятикласників

«Зі збором коштів було непросто. Окремого рахунку суто на потреби МОН не було відкрито. На платформі United24 було три рахунки, один з них називався – «На відновлення України». Але це був загальний рахунок, куди скидали кошти на освіту, будівництво тощо. Цифрами щодо зібраних коштів володіє Мінфін. Наразі те, що вдалося нам домовитися, – за кошти Ради Європи і ЮНІСЕФ надрукують два види підручників – з математики та української мови. Решта будуть в електронному форматі», – каже Наталія Піпа.

Найімовірніше, за словами нардепки, ці підручники надрукують у жовтні, а надійдуть до шкіл вони у кращому випадку наприкінці жовтня, в у гіршому – у листопаді.

Електронні варіанти підручників уже є на сайті Інституту модернізації змісту освіти.

Оскільки е-підручники потребують електронних носіїв, за словами Наталії Піпи, депутати та освітяни працюють над залученням коштів на придбання планшетів. Зокрема, є донори з Нью-Йорка, що у США, та Берна, що у Швейцарії, які зможуть покрити витрати із придбання планшетів для тих п’ятикласників, батьки яких загинули на війні або з числа внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: У школах Львова тимчасово проживають майже 4000 переселенців

Середня ціна одного планшета від 8 до 11 тис. грн.

«Від Нью-Йорка є 50 тис. доларів і 30 тис. євро від м. Берна. Відтак, у залежності від курсу доларів і євро зробимо закупівлю планшетів. У Львові зараз перебуває 2833 ВПО. З них частина – це п’ятикласники, тож, думаємо, що потребу Львова ми покриємо», – каже Наталія Піпа.

Нагадаємо, що цього року у державному бюджеті на підручники за програмою НУШ для учнів передбачили 1,3 млрд грн, але через повномасштабне вторгнення росії в Україну ці кошти розподілили на потреби Збройних Сил. Загалом мали надрукувати 3,2 млн підручників для українських п’ятикласників. Середня ціна одного підручника – у межах 100 гривень.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!