Політична реклама

Львівським підприємцям пригрозили через несплату податків

1041 0
У зв’язку з тим, що у засобах масової інформації почали з’являтися повідомлення про заклики Комітету підприємців Львівщини не сплачувати загальнодержавні податки, Міністерство фінансів попереджає про те, що несплата податків в першу чергу призводить до несвоєчасності отримання місцевими бюджетами коштів на здійснення видатків з оплати праці працівників бюджетних установ, а також стипендій, пенсій, соціальних виплат тощо. Повідомили у прес-службі відомства.

"Звертаємо увагу й на той факт, що на сьогодні 96,1% місцевих бюджетів є дотаційними. Не виключенням є і місцеві бюджети Львівської області. При цьому рівень їх забезпеченості щорічно знижується.

Так, наприклад, у 2013 році доходи місцевих бюджетів Львівської області склали 3,1 млрд. гривень, видатки – 7,2 млрд. гривень, дотація вирівнювання – 3,8 млрд. гривень (53,2% у видатках), додаткові дотації та субвенції – 3,1 млрд. гривень.

Також з державного бюджету виділено дотацію Пенсійному фонду України, в т.ч. для Львівської області 3,9 млрд. гривень (лист Пенсійного фонду України від 22.01.2014 № 1862/04-20). При цьому від платників податків області до державного бюджету надійшло 5,7 млрд. гривень від податку на додану вартість та 1,6 млрд. гривень від податку на прибуток.

Отже, в цілому для здійснення виплат заробітної плати, соціальних допомог, пенсій та ін. у Львівській області не вистачало 3,5 млрд. гривень. Це свідчить про те, що дана адміністративно-територіальна одиниця не є самодостатньою.

На жаль, аналогічна ситуація має місце і у 2014 році. Ще раз наголошуємо, що несплата загальнодержавних податків позначається на своєчасності отримання місцевими бюджетами області дотації вирівнювання та відповідно фінансуванні запланованих видатків з утримання бюджетних установ та видатків соціального спрямування, оскільки дані податки є складовою кошика доходів державного бюджету для надання вищезазначеної дотації.

Необхідно також зазначити, що дотація вирівнювання місцевим бюджетам області перераховується Державною казначейською службою в автоматичному режимі за щоденними нормативами перерахування.

У результаті місцеві бюджети Львівської області в січні поточного року недоотримали дотацію вирівнювання в сумі 63,2 млн. гривень (19,8% місячного обсягу). Ситуація була врегульована – відповідно до доручення Міністра фінансів 4 лютого 2014 року дотація достроково перерахована за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку.

Таким чином, заклики щодо несплати податків є провокаційними та здійснюються людьми, які не володіють нормами податкового і бюджетного законодавства. Міністерство фінансів закликає до відповідальності всіх учасників бюджетного процесу та чітко дотримуватися законодавства України. Не варто бездумно знищувати відрегульований процес взаємодії державного та місцевих бюджетів (ст. 29, 108 Бюджетного кодексу України), адже від цього залежить життєдіяльність та розвиток територіальних громад", -- йдеться у повідомленні.

Як інформувало Твоє місто, львівські підприємці заявили, що не платитимуть податків.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!