Львівський письменник отримав відзнаку Капітули Премії імені Юрія Шевельова

1131 0
Андрія Содомору нагородили відзнакою «віртуозне продовження традиції українських неокласиків в есеїстиці».
фото з відкритих джерел/ андрій садомора

фото з відкритих джерел/ андрій садомора

Львівський письменник Андрій Содомора отримав спеціальну відзнаку Капітули Премії імені Юрія Шевельова 2023 року за книжку «Під чужою тінню». Про це повідомили у львівському видавництві «Літопис».

Письменника нагородили відзнакою за «віртуозне продовження традиції українських неокласиків в есеїстиці». 

Додамо, лауреатом Премії імені Юрія Шевельова у 2023 році став Олександр Михед за книжку «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення».

Для довідки

Андрій Содомора – український перекладач, письменник, філолог, знавець античної літератури. У 1962 році він переклав віднайдену давньогрецьку комедію Менандра «Відлюдник». Народився 1 грудня 1937 року у селі Вирів Кам'янко-Бузького району Львівської області.

Читайте також: У Львові відбудеться презентація книги військовослужбовця Артура Дроня

Премію імені Шевельова 2013 року заснували PEN Ukraine, Києво-Могилянська бізнес-школа, видавництво «Дух і Літера», Центр юдаїки та Український науковий інститут Гарвардського університету. Премія щорічна.

Її назвали на честь Юрія Шевельова, який започаткував модерну українську есеїстику. Премія відзначає внесок у невіддільні для жанру цінності — незалежність думки та витонченість стилю.

У складі капітули (журі), окрім представників засновників премії, — письменники, критики, науковці та лауреати премії трьох останніх років. У 2023 році роботи оцінювали Оля Гнатюк, Тамара Гундорова, Елеонора Соловей, Тарас Лютий, Тетяна Терен, а головою капітули став президент PEN Ukraine Володимир Єрмоленко.

З 2020 року також вручають дві спеціальні відзнаки премії — Спеціальна відзнака капітули та Спеціальна відзнака UA: Радіо Культура.

Нагадаємо,14 грудня оголосили переможців премії «Книга року BBC-2023» у трьох номінаціях: «Книга року ВВС-2023», «Дитяча Книга року ВВС-2023» та «Книга року ВВС-Есеїстика-2023». У номінації «Книга року ВВС» виграла письменниця Євгенія Кузнєцова із книгою «Драбина» львівського «Видавництво Старого Лева».

Юлія Кметик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!