У Львові збережуть «Торфовище Білогорща». Тим хто, має там ділянку, запропонують іншу

3340 0
Це єдиний в Україні торфовий заказник.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

У Львові встановлять межі єдиного в Україні торфового заказника «Торфовище Білогорща», який розташований у Залізничному районі Львова. Сьогодні, 20 травня, депутати Львівської міської ради проголосували за ухвалу, якою надали дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою щодо організації і встановлення меж території заказника. За проголосували 53 депутати.  

Читайте також: Мешканці Рясне-Руського вийшли на протести під міськраду. Що вимагали

На засіданні до ухвали також додали пункт, відповідно до якого людям, чиї землі опинилися у межах території заказника «Торфовище Білогорща», запропонують альтернативні варіанти земельних ділянок. 

Додамо, представники колишньої Рясне-Руської сільради напередодні створення Львівської ОТГ роздали людям 58 гектарів унікальних земель заказника. 

Читайте також: У Львові досі не визначили межі дев’яти парків

Нагадаємо, що 25 березня громада сіл Рясне-Руське та Підрясне збиралася під стінами Львівської міської ради з вимогою зняти питання створення ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща». За словами мешканців, заказник хотіли створити на земельних ділянках, якими користуються люди. 

Досі невідомо, кому насправді роздавали паї, адже документи оформлювали дуже швидко, у той час, як звичайному громадянину доведеться на них чекати від шести місяців. Завдяки реформі децентралізації Рясне-Руська сільрада не встигла роздати землі, тому вони зараз перебувають у комунальній власності.

Додамо, у 2019 році Львівська обласна рада проголосувала за включення «Торфовище Білогорща» у перелік заповідних об’єктів Львівської області. Природно-заповідний об’єкт створили для збереження унікальних торфово-болотних комплексів на Головному Європейському вододілі з найглибшим у регіоні заляганням покладів торфу.

Раніше на території Білогорщі створили ландшафтний заказник місцевого значення «Торфосховище Білогорща». Заказник охоплює територію 58,8 га. Тут розташовані унікальні торфово-болотні комплекси. За результатами досліджень фахівців львівських наукових установ, тут ростууть 42 види рідкісних рослин та зафіксовані місця поширення 25 видів тварин. Створення заказника на Білогорщі зініціювали самі львів’яни ще декілька років тому, зареєструвавши відповідну петицію. У 2017 році його погодили у Міністерстві екології та природних ресурсів.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!