Львів’ян запрошують на Міжнародний фестиваль єврейської музики

3550 0
З 23 травня по 5 червня у Львові відбудеться VIII Міжнародний фестиваль єврейської музики «LvivKlezFest 2016» під гаслом: «760 років унікальних історій Львова: Єврейська музика повертається».
фото: lviv.vgorode.ua

фото: lviv.vgorode.ua

Фестиваль проводиться вже вісім років поспіль (2009 – 2016 рр.) та сприяє відродженню єврейської культури та розвитку української галицької мультикультурної столиці - міста Львова.

«Це один з тих фестивалів, який творить обличчя Львова. Але потрібно пам’ятати також про те, що єврейська культура у Львові – це є одна з таких не просто найцікавіших сторінок, це є сторінка, яка творить ідентичність міста. І, коли ми говоримо про фестиваль «LvivKlezFest», який вже відбувається 8 раз у Львові, ми говоримо, насправді, про те, що ми даємо поштовх, не просто пригадуванню історії єврейської, а творимо її зараз у Львові», - відзначила Богдана Брилинська, в.о. начальника відділу маркетингу та культурних індустрій управління культури ЛМР.

До Львова з'їдуться кращі клезмерські музиканти:

Френк Лондон та LvivJazzOrchestra (США-Україна)

Алан Берн (Німеччина) та Світлана Кундиш (Ізраїль)

Даніель Кан& «ThePaintedBird» (Німеччина–США)

«Klezmafour» (Польща)

«GefilteDrive» (Ізраїль)

«RonenandTheJewish-Groove Project» (Ізраїль-Україна)

«SHO?! - Одеський клезмер бенд» (Україна)

Львів традиційно представить самобутній та талановитий ансамбль «Варнічкес».

Клезмерська музика – це традиційна музика східноєвропейських євреїв. Це танцювальна музика, музика радості, щастя, під яку святкували єврейські, українські, циганські, молдавські та румунські весілля.

Програма фестивалю різноманітна, і включає в себе цікаві виставки та театральні вистави, майстер-класи з єврейських та сучасних ізраїльських танців, камерні, бардівські та вуличні концерти просто неба.

Дізнатися про історію єврейського кварталу міста Львова можна буде на медіа-екскурсіях з професійними гідами українською та англійською мовами.

Офіційне відкриття VIII-го Міжнародного фестивалю єврейської музики «LvivKlezFest – 2016» відбудеться 23 травня о 18:00 в Першому українському театрі для дітей та юнацтва.

Гала-концерт відбудеться 5 червня з 14:00 до 22:00 на пл. Ринок – це грандіозний концерт за участю музикантів світового рівня, відомих клезмерів з Ізраїлю, Німеччини, США, Польщі та України у самому серці Львова просто неба.

Серед зірок фестивалю – всесвітньо відомі Даніель Кан, Алан Берн, Крістіан Девід та Френк Лондон, лауреат премії Греммі.

Пропонуємо програму фестивалю:

Відкриття виставки світлин «LvivKlezFest. THE BEST». Майстер-клас з ізраїльських танців

Це унікальна можливість побачити найяскравіші моменти фестивалю за всі 7 років і станцювати наймодніші ізраїльські танці.

Коли: вівторок, 24 травня, 17:00 год

Де: Почесне Консульство Держави Ізраїль у Львові, вул. Джерельна, 38.

«Padam…». Вистава-пісня. Авторський проект.

Музична сповідь про зустріч, яка подарувала світові кращі пісні Едіт Піаф, що зробили її назавжди світової Зіркою. Ці пісні були написані піаністом і композитором єврейського походження з України. Вистава-пісня, довжиною в життя, мови якої - українська, французька, ідиш. Виконавці: Майк Кауфман-Портніков, Аліна Івах, Марія Хмельова, Кірил Бородин, Єлізавета Боровцова.

Коли: середа, 1  червня, 19:00 год

Де: Перший український театр для дітей та юнацтва

Концерт бардівської пісні «Квартирник Драйв» у виконанні ізраїльських музикантів.

Жанр і тематика концерту досить великі - тут і рок, і джаз, і лірика, і романтика, і фольклор пов'язаний з ізраїльською і єврейською тематикою добре замішаний на поєднанні блюзу, року, фольку, міського романсу, ретро і сучасної інтелігентної рок-н-ролу. В концерті візьме участь Олександр Котлер - лідер відомого ізраїльського неоклейзмерского колективу "Gefilte Drive" та чудова солістка Тетяна Волосова

Коли: п’ятниця, 3 червня, 15:00 год

Де: ВЄБФ «Хесед-Ар'є», вул. Котляревського, 30.

Камерний концерт «Шма Колейну...»

Почути синагогальну музику та хасидські нігуни, а також народні пісні, балади та романси можна на унікальному камерному концерті Алана Берна та Світлани Кундиш «Шма Колейну. Молитва та пісня».

Коли: п’ятниця, 3 червня, 17:30 год

Де: Львівська копальня кави, площа Ринок, 10

Вуличний концерт: «Ізраїльські музики на Арсенальній»

Стати учасником вуличного музичного свята можно тільки під музику ансамблю «Gefilte Drive». Більша частина композицій – це такий шалений музичний мікс.

Коли: субота, 4 червня, 15:00 год

Де: площа Арсенальна

«Свято єврейських смаколиків»

Окремим сюрпризом для гостей фестивалю стане вуличне свято єврейської їжї під єврейські співи гуртів «Шейне Мейделех», "SHO?! - Одеський клезмер бенд", «Беседер» та Олександри Сиркашевої.

Коли: неділя, 5 червня, 13:00-18:00 год

Де: пл. Арсенальна

Опублікувала Мар'яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!