Львів’яни, які перепливли Босфор: враження, підготовка, наступні цілі

4629 0
Розповідаємо історію про те, як кілька десятків львів'ян об’єднались, щоб разом займатись спортом та здобувати спортивні досягнення.
фото з FB Swim4u

фото з FB Swim4u

13 львів’ян, учасників клубу Swim4U цього року змогли підкорити Босфор. Окрім них, у міжнародному запливі взяли участь майже 2,5 тисячі спортсменів, аматорів та просто новачків. Вони подолали 6,5 км за течією у протоці Босфор, яка роз’єднує Стамбул на дві частини – європейську та азійську. Tvoemisto.tv поспілкувалось зі співзасновником Swim4U Володимиром Мисаком, який разом зі своїм другом Микитою Убийвовком згуртували більше 70 львів’ян для регулярних занять плаванням, 13 з яких наважились на заплив через протоку між Мармуровим та Чорним морями.

Перші враження та емоції

Ми почали заплив з азійської частини та закінчили у європейській. Довжина маршруту склала 6,5 км за течією. Звичайно, за течією плисти трохи простіше, але в кінці маршруту майже всіх плавців спіткала одна проблема – течія стала зворотною, і з нею потрібно було боротись. Через це деякі учасники не змогли успішно фінішувати – не пливли достатньо швидко, щоб перегнати течію. Загалом, десь 100 осіб так і не змогли дістались до фінішу.

Враження про заплив у кожного різні. Після подолання повного Ironman, я, наприклад, не ставився до цього як до якогось великого виклику. Наприклад, перший етап Ironman – 3,8 км плавання, а це як розминка перед наступними етапами – велозаїздом на 180 км та забігом на 42 км. Мій результат запливу в рамках Ironman – 1 год 17 хв, а Босфор я переплив за 1 год 19 хв. Відповідно, через течію Босфору я проплив еквівалент 4 км.

Члени клубу Swim4U. Другий праворуч - Володимир Мисак

Для мене особливо цікавим було те, що течія в різних місцях є різною – часто змінює свій напрям. Тому важливою частиною підготовки є тактика. Наприклад, уже в кінці маршруту, коли основна частина людей почала зміщуватись до фінішу, я зробив так само і, як наслідок, останні 150-250 метрів я дуже багато часу і зусиль віддав у боротьбі з течією.

Читайте також: Як львівські плавці готуються до запливу через Босфор. Фоторепортаж

Мені дійсно сподобалось, і це дуже класно, що клуб Swim4U зумів об’єднати групу людей. Також дуже тішить і мотивує, що ми з Микитою змогли залучити людей для спільних тренувань та досягнень певних цілей, роблячи їх життя набагато яскравішим та повнішим. Зокрема, класно те, що близько половини учасників наших програм починають з самого нуля, вчаться основ, а вже за деякий час мають чудові результати і можуть долати значні відстані вплав.

Якщо взяти лише цю поїздку, особисто я досягнув чотири цілі:

1.       Регулярно тренувався та отримав нове спортивне досягнення;

2.       Здійснив спільну поїздку з друзями, де ми мали тиждень, щоб наспілкуватись, нагулятись, оскільки у Львові для цього часто бракує часу;

3.       З’їздив у відпустку із сім’єю;

4.       Розширення горизонтів – у Стамбулі ми багато дізнались про місцеву культуру, релігію та традиції.

Філософія Swim4U

Учасники нашого клубу, окрім, власне, тренувань, мають змогу взяти участь у різноманітних відкритих змаганнях, які кожен з нас визначає як якесь досягнення. Звичайно, молодим, успішним людям, які вже реалізувалися в житті, набагато простіше придбати нове авто, але це короткочасні емоції та враження, що не зрівняються з таким досягненням, як переплисти Босфор.

Співзасновник клубу Микита Убийвовк.

Читайте також: Як почати займатись бігом: типові помилки початківців

Тут я завжди наводжу приклад закону граничної корисності. Якщо з’їсти три апельсинки підряд, то ви не отримаєте такого самого задоволення, якщо з’їсте апельсин, ананас та яблуко. Так і в житті – ваші досягнення на роботі можна сміливо доповнювати спортивними здобутками.

Найголовніше, що цей життєвий досвід можна перенести на своє повсякденне життя – я не вмів плавати, але завдяки тренуванням навчився. Тепер, якщо в мене якісь труднощі на роботі, вони мене не зупиняють, а навпаки – я дізнаюсь, у чому проблема та ставлю собі ціль подолати її за певний час.

Тренуватись спільно не просто класно – за цим стоїть ціла філософія. Якщо просто тренуватись із тренером, то ти швидко згасаєш і дуже швидко шукаєш відмазки, щоб пропустити чергове тренування. Якщо тренуватися з групою, то в тебе одразу більшає мотивації, встановлена якась ціль.

Як готуються учасники Swim4U

Підготовка учасників клубу до Босфору стартувала в січні, але під час тренувань до нас доєдналися й інші учасники. Наприклад, Інна прийшла до нас у березні фактично без досвіду. Вона навчилась тут плавати, дуже швидко прогресувала, і їй вдалось перекупити слот для участі в тих осіб, які відмовлялись по ходу підготовки. Загалом у нас було 4-5 осіб, які фактично тренувались з нуля.

Фото: Павло Шабат

Щодо решти, то 45% учасників Swim4U плавати не вміли взагалі або плавали на елементарному рівні. Інші 45% вміють триматись на воді, але роблять це технічно неправильно. Решта – це ті, хто мав певні навики, але все одно стикався ще з багатьма нюансами, які ми дізнаємось в процесі підготовки.

Важлива частина підготовки – це перевірка стану здоров’я. Особливо це стосується новачків. Наші учасники готуються плисти з найменших дистанцій – 100 метрів. З часом кожен новачок уже може проплисти 2-3 км.

Великою частиною підготовки є також навчання людей плаванню на відкритій воді. Для цього ми організовуємо спеціальні тренування у відкритих водоймах, бо не все можна відпрацювати в басейні. Це важливо з точки зору психології та технічних нюансів, адже на відкритій воді важко орієнтуватись – потрібно змінювати техніку плавання.

Як стати членом клубу

У нас різні програми – від «Мій перший кілометр» до програми підготовки до Босфору. Відповідно це різна вартість. Водночас вже відвідини міст, де відбуватимуться змагання, – це вже особиста справа кожного. Наприклад, у нас є учасники, які робили прямий переліт Львів-Стамбул, а є такі, що добирались через європейські аеропорти за допомогою лоукостів. Так само з готелями – кожен обирає собі по кишені.

Наступні цілі

Ми робимо наші програми підготовки так, щоб учасники тренувались під якусь конкретну ціль. Наприклад, у жовтні нас чекає Oceanman Benidorm в Іспанії. Трохи раніше, у вересні, – заплив в Одесі. Також ми шукаємо якісь змагання на кінець зими-ранню весну, щоб знову мати мотивацію. Крім цього, частина людей вже заявила, що наступного року знову приїдуть плисти через Босфор.

Читайте також: Чому важливо відновлюватись після занять спортом: поради фахівців

Наші групи діляться за часом занять та за рівнем підготовки. У нас є тренери, які займаються з новачками. Їм потрібно приділяти досить багато уваги – вони повинні бути готові не лише фізично, а й морально. Важливим компонентом є підготовка до великих навантажень, і тут велику роль відіграє запас міцності організму та функціональний стан людини. Другий компонент – це техніка, адже навіть ті, хто вміють плавати, насправді роблять це неправильно. Третій – це навчання на відкритій воді, адже, як я зазначав раніше, не лише новачкам досить важко дається орієнтування у великих відкритих водоймах.

Для просунутих аматорів все досить просто – з ними ми працюємо над покращенням техніки та підвищенням ефективності їхнього плавання для того, щоб вони плавали швидше.

Найважливіше для нас – це мати мотивацію. Наприклад, коли ще не було клубу, я лише дізнався, що є такі змагання, як переплисти Босфор, то написав у себе на Facebook пост – «їду на Босфор, хто зі мною». Мені стало дуже приємно, що є люди, які готові прийняти такі виклики, а найважливіше – спільно тренуватись, щоб дотримуватись здорового способу життя.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті Tvoemisto.tv «Спортивне місто». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральні партнери проекту — медичний центр фізичної терапії та медицини болю Innovo та клуб спортсменів-аматорів, популяризаторів здорового способу життя у Львові, Run4USwim4U тa Ride4U.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!