«Лиса Гора» не підходить: у Києві шукатимуть нове місце для військового кладовища

6595 0
Сьогодні з'явився офіційний лист прем’єра Дениса Шмигаля до мера столиці Віталія Кличка та інших осіб з проханням пошукати для створення Національного військового меморіального кладовища нове місце.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

18 січня земельна комісія Київради проголосувала за відмову від побудови військового кладовища на Лисій горі.

Депутати зібралися на засідання комісії після того, як до Київради надійшов лист від Кабміну. Як стало відомо, 17 січня на нараді під головуванням прем’єра Дениса Шмигаля вирішили змінити місце розташування військового меморіального кладовища.

Як зазначається, проти Лисої гори виступили не лише кияни, а й низка ветеранів та екологи. Адже Лиса гора має одразу два природоохоронних статуси, а також містить у флорі унікальні рослини, що занесені до Червоної книги.

Читайте також: земельна комісія Київради виступила проти облаштування військового кладовища на Лисій горі

До того ж, на Лисій горі у Києві традиційно проводять зустрічі представники різних субкультур, толкієністи, а також язичники. Окрім цього, Лиса гора є регіональним ландшафтним парком та частиною природно-заповідного фонду, землекористувачем якої є Національний історико-архітектурний музей "Київська фортеця".

Окрім того, там іще кілька років тому знаходили міни та снаряди, тому будь-яке поховання може завершитись трагічно.

Нагадаємо, кияни підтримали петицію з вимогою змінити місце для меморіального поховання, але у КМР її відхилили за підписом Кличка ще у грудні.

Нові пропозиції щодо розташування меморіального військового кладовища уряд чекає до 20 січня, але пошуки продовжуватимуться і далі.

Розпочати будівництво Кабмін планував у квітні, у державному бюджеті на 2023 рік передбачається 65 млн грн на будівництво та утримання Національного військового меморіального кладовища. За планом, меморіальний комплекс має запрацювати наприкінці 2023 року.

Ігор Ющенко

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!