Лише 12 депутатів підтримали демонтаж пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту

1375 0
Мирослав Маринович – український правозахисник і публіцист віцеректора УКУ, закликав не голосувати за знесення пам'ятника.
фото дар

фото дар'ї кучер для твого міста

Сьогодні, 30 листопада, під час продовження засідання сесії Львівської міської ради депутати розглянули ухвалу, петицію про демонтаж пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту, який встановили у серпні на площі Євгена Маланюка. Підтримали демонтаж 12 депутатів з 64 депутатів.

Поіменний список:

  • ГРИЦЕВИЧ Роман Євгенович
  • ЛЕСИК Володимир Любомирович
  • ЛОМАГА Юрій Томашович
  • МАРУНЯК Оксана Іванівна
  • ПОСИПАНКО Ольга Іванівна
  • ШЕВЧЕНКО Тетяна Григорівна
  • ГРИНИШИН Володимир Іванович
  • ГУТНИК Андріян Юрійович
  • КОШУЛИНСЬКИЙ Руслан Володимирович
  • МЕЛЬНИЧУК Любомир Анатолійович
  • ТЯГНИБОК Андрій Ярославович
  • ЛОПАЧАК Маркіян Романович

 

Відповідну петицію зареєструвала львівська мисткиня Наталія Криничанка. Вона вимагала переглянути законність встановлення цієї скульптури і демонтувати її, бо та «спотворює історичний та мистецький простір Львова». У жовтні петиція набрала необхідних 500 голосів підтримки.

Читайте також: Це не наш Моцарт. Чому я зареєструвала петицію про демонтаж скульптури композитора

Під час засідання депутати заслухали звернення українського правозахисника і публіциста віцеректора УКУ Мирослава Мариновича. Він закликав не приймати рішення про знесення пам’ятника.

«Те, що мистецькі смаки городян не збігються – звична справа європейських міст, Мюнхен, Париж, Відень і Львів вже пережили подібні смакові колізії. Я шаную думку львів’ян, яким не подобається робота скульптора. Але міська рада не може бути істиною в останній інстанції, коли йдеться про мистецькі дискусії, інакше Львів повернеться до радянської практики, яку ми вже давно засудили. Демонтажем цього пам’ятника міська рада засигналізувала б, що наше місто  перебуває поза європейським культурним простором», – зазначив Мирослав Маринович.

Нагадаємо, що пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту урочисто відкрили на площі Євгена Маланюка в центрі міста 26 серпня. Цьогоріч якраз минуло 230 років від дня народження видатного австрійського композитора, молодшого сина Вольфганга Амадея Моцарта – Франца Ксавера, який жив у Львові. Створив цю скульптуру австрійський митець Себастьян Швайкерт у передмісті Зальцбурга. Львівська мисткиня та виконавиця авторських пісень Наталія Криничанка зареєструвала петицію про демонтаж скульптури. Учора, 25 листопада, це звернення, що попередньо зібрало понад 500 підписів мешканців, мали розглянути депутати під час сесії ЛМР, однак питання перенесли.

Читайте також: У Львові урочисто відкрили скульптуру Франца Ксавера Моцарта. Фото, відео

Після активного обговорення львів'ян скульптури Францу Ксаверу Моцарту на площі Маланюка Тvoemisto.tv провело публічну дискусію на тему: «Чому встановлення пам’ятника Моцарту молодшому у Львові спричинило скандал?».

Ексзаступниця міністра культури та колишня посадовиця міськради Ірина Подоляк вважає, що це волюнтаристський жест, який не має нічого спільного з демократичним суспільством. Натомість головний архітектор Львова Антон Коломєйцев запевняє, що всі процедурні моменти були дотримані, і що процедура встановлення пам'ятників не передбачає громадського обговорення. За його словами, проєкт після затвердження виконкому погоджували управління архітектури та історичного середовища, а тоді Галицька адміністрація надала дозвіл на порушення благоустрою.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!