Лише 13% українців вважають 9 травня важливим святом. Опитування

1063 0
Найулюбленішими святами українців залишаються одні із найбільших релігійних свят – Пасха та Різдво.
ФОТО: УКРІНФОРМ

ФОТО: УКРІНФОРМ

Згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), лише 13% українців вважають День перемоги 9 травня важливим святом. 5% вважають важливим День праці, яке відзначають 1 травня. 

Джерело: КМІС

Згідно з даними опитування, у 2010 це було одне з найбільш важливих свят, так вважали 58% населення, за популярністю День перемоги поступався лише Новому року, Різдву і Великодню. До 2021 року його популярність впала вдвічі і вже тільки 30% вважали його найбільш важливим святом.  А у 2023 залишилося тільки 13% прихильників цього свята. 

Читайте також: «Компроміс вичерпався». Історик про те, чому Україна вже не може святкувати 9 травня

Водночас найулюбленішими святами українців залишаються одні із найбільших релігійних свят – Пасха та Різдво – 70% та 69% відповідно. Далі День Незалежності України – 53%, День захисників та захисниць – 54% та Новий рік – 52%.

Читайте також: «Маємо завершити перехід совєтської пам'яті про Другу світову до європейських традицій». Історик про 8 та 9 травня

Опитування проводилось у період 14-22 лютого 2023 року методом телефонних інтерв’ю. Загалом опитано 2002 респонденти з усіх регіонів України, крім тимчасово окупованого Криму.

Нагадаємо, раніше український науковець-історик, голова Українського інституту національної пам'яті (2014-2019 рр.) Володимир В’ятрович пояснив, чому Україні важливо відмовитися від святкування Дня перемоги 9 травня, а відзначити День пам'яті та перемоги над нацизмом – 8 травня.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!