Трагедія у Жовківській лікарні. Медкомісія оприлюднила висновки

3102 0
За результатами перевірки, медики Жовківської лікарні спрацювали правильно, а ось адміністрація – ні.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

У Жовківській центральній районній лікарні впродовж двох днів працювала комісія департаменту охорони здоров'я. Зокрема, у медичних працівників, які на момент події перебували у лікарні, та представників адміністрації відбирали пояснення. Протиправних дій в медпрацівників, які були на чергуванні, не виявили, повідомляє ЛОДА.

Читайте також: В лікарні в Жовкві через відсутність електроенергії померли двоє пацієнтів

«Комісія опрацювала надану інформацію та дійшла до висновку, що медичні працівники, які були на чергуванні, надали у повному обсязі усю необхідну медичну допомогу пацієнтам у момент відключення електроживлення. Водночас під час вимкнення енергії адміністрація лікарні не вчинила жодних дій для того, аби підключити хірургічний корпус, де знаходиться реанімація, до резервного живлення», – каже директор департаменту охорони здоров'я Орест Чемерис.

Відтак, на власника лікарні, а саме на Жовківську районну раду, підготували лист з ініціативою звільнення керівництва лікарні.

Читайте також: Трагедія у Жовківській районній лікарні: як уникнути такого в інших медзакладах

За словами голови комісії Андрія Голдуна, робота департаменту на цьому не завершиться. Департамент проведе клініко-експертну оцінку надання медичної допомоги померлим.

«За результатами такої оцінки зможемо зрозуміти, чи ці випадки смерті пов’язані із відключенням енергії», – каже Андрій Голдун.

За його словами, адміністрація Жовківської центральної районної лікарні також мусить негайно напрацювати алгоритм дій на випадок виникнення аварійних ситуацій у лікарні.

Читайте також: Головного лікаря Жовківської районної лікарні можуть звільнити через смерть пацієнтів із Сovid-19

Нагадаємо, у Жовківській районній лікарні через відсутність електропостачання померли двоє людей, які були підключені до апаратів ШВЛ. Інформацію про смерть двох пацієнтів у реанімації Жовківської лікарні поліцейські побачили під час моніторингу соціальних мереж. Під час перевірки вони з’ясували, що 27 листопада в період від 17.50 до 19.10 було  відсутнє електропостачання у Жовківській районній лікарні. У цей час у реанімаційному відділенні померли двоє місцевих мешканців віком 61 та 66 років, які були підключені до апаратів ШВЛ. Попередня причина смерті – дихальна недостатність. Також правоохоронці встановили, що у лікарні наявні два електричні генератори на випадок аварійного відключення світла, проте їх задіяно не було. За фактом смерті пацієнтів поліція відкрила кримінальне провадження.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов уточнив, що лікарі боролися за життя цих пацієнтів за допомогою мішка Амбу. При тому, що лікарня, де сталося це, забезпечена аварійним дизель-генератором, який не переключався автоматично. За його словами, на місце терміново направили комісію, щоб з’ясувати всі обставини. Також перевірки обладнання будуть проведені в усіх лікарнях по всій країні.

Через випадок голова Львівської ОДА Максим Козицький ініціюватиме подання про звільнення голови Жовківської РДА та головного лікаря Жовківської районної лікарні – через смерть пацієнтів з коронавірусом.

Для Тvoemisto.tv головний лікар Жовківської районної лікарні Ігор Шевців пояснив, що відімкнення світла не могло стати причиною смерті двох пацієнтів у Жовківської лікарні. Пацієнти були вкрай важкі, всю необхідну допомогу медики їм надали. Один пацієнт помер через пів години після увімкнення світла, другий – майже через годину, як воно з’явилося.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!