Львівщина – третя в Україні за кількістю випадків кору. Чи є вакцини

1319 0
У Львівській області захворіла одна дитина та четверо дорослих.

В Україні зростає кількість хворих на кір. Лише за вісім місяців цього року зареєстровано 43 випадки, тоді як за такий же період 2022 року було лише шість. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоровʼя України.

Загалом хворобу діагностували в 11 регіонах: у Тернопільській області – 11 випадків, у Хмельницькій області та м. Києві – по 6, у Львівській області – 5, у Вінницькій, Волинській та Харківській областях – по 3, у Київській та Рівненській областях – по 2, у Закарпатській та Чернігівській області – по 1.

Яка ситуація на Львівщині

«На Львівщині зафіксували пʼять випадків кору від початку року. Захворіли четверо дорослих та одна дитина. Усі хворі вже одужали», – сказала у коментарі Tvoemisto.tv керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

За її словами, від часу останнього зафіксованого зараження хворобою вже минув місяць.

Ознаки кору

Період від інфікування до появи симптомів (інкубаційний період) становить 10–12 днів. Потім з’являються ознаки захворювання:

  • висока температура,

  • нежить,

  • сухий кашель, 

  • діарея, 

  • блювота.

Людина також може мати головний біль, збільшення лімфовузлів, запалення слизових оболонок очей (сльозотечу, світлобоязнь, гнійні виділення). 

Чим небезпечний кір

Хвороба небезпечна ускладненнями і є найзаразнішою: 9 із 10 невакцинованих людей, які контактували з хворим на кір, захворіють. 

Серед ускладнень кору – запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть. 

Читайте також: Кому не можна робити щеплення проти кору. Перелік

Вакцинація від кору

Захиститись від кору можна завдяки вакцинації. За словами Наталії Іванченко, на Львівщині триває планова (дитяча) вакцинація від кору та наздоганяюча – для тих, хто з різних причин не зміг отримати щеплення згідно з календарним планом.

Для того, щоб отримати щеплення, варто звернутися до свого сімейного лікаря або у будь-який пункт щеплень.

Курс щеплення проти кору складається з двох доз вакцини. У 12 місяців дитині роблять перше щеплення від кору, а в шість років – планову ревакцинацію. Дорослі мають отримати дві дози вакцини з мінімальним інтервалом у 28 днів.

Для дітей до 18 років вакцинація є безкоштовною.

Нагадаємо, на Львівщині є близько 22 тисячі дітей, що з різних причин не отримали своєї дози вакцини від кору. Через поширення хвороби серед дорослих та дітей у області розпочали програму вакцинації від кору.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!