«Мені потрібна допомога». Куди звертатись жінкам, які переживають домашнє насильство

2545 0
Станом на 1 листопада 2021 року у Львівській МТГ зафіксували 4738 звернень про домашнє насильство.
фото: style.it

фото: style.it

Сьогодні, 25 листопада, відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Досить часто жінки, які постраждали від домашнього насильства, не знають куди звернутися за допомогою, і тому про те, що сталося – замовчують, чим ще більше погіршують ситуацію. 

За даними Львівської міської ради, станом на 1 листопада 2021 року у Львівській МТГ зафіксували 4738 звернень про домашнє насильство.

Читайте також: У жіночому центрі на Личаківській стартує капітальний ремонт. Коли відкриють

Допомагають жінкам повернутися до нормального життя, надаючи їм тимчасове житло, соціальну і психологічну підтримку, менторство та кар’єрний старт й фонд «Горіховий дім».

Як розповіли Тvoemisto.tv у фонді, зазвичай жінки опиняються на вулиці через домашнє насильство, сирітство, торгівлю людьми, квартирних шахраїв та після невдалих заробітків за кордоном. Саме жінки і жінки з дітьми є найбільш вразливою категорією, вони потребують підтримки у базових соціальних послугах, таких як тимчасове місце проживання та інтегральна опіка.

За словами координаторки жінок, які потерпають від домашнього насильства Ольги Карєвої, їхня організація «Фонд Горіховий дім» працює з такими жінками у багатьох напрямках. Один з них – проєкт «Крила» (Жінки залучені: шлях до зростання та економічної свободи). Крім Львова, участь у проєкті «Крила» також беруть чотири обласні територіальні громади – Зимноводівська, Золочівська, Кам’янко-Бузька та Жовтанецька.

У програму входять заняття з мотивації для жінок «Майстерня можливостей», які допомагають жінкам повірити в свої сили, знайти свій шлях до економічної безпеки та обрати на виході із Майстерні один з двох, запропонованих проєктом шляхів: розвиток навичок працевлаштування або розвиток навичок започаткування та ведення власної справи.

Читайте також: Поблизу Львова планують відкрити кризовий центр для жінок з дітьми

Учасниками тренінгів є переселенці, вдови і дружини учасників АТО, самі ветеранки, ті, хто звільнився з місць позбавлення волі та загалом жінки, які потерпають від домашнього насильства.

«Упродовж року до нас надходить багато звернень від жінок, які переживають домашнє насильство. У місяць таких близько 10-ти. Найчастіше жінки звертаються у п’ятницю ввечері або у вихідні, коли бояться залишатися цілий день наодинці з чоловіком та просять допомоги. Серед них багато тих, хто регулярно переживає таке насильство. У себе можемо порадити, проконсультувати, скоординувати жінок, як їм діяти або ж рекомендуємо телефонувати на 102 або за номером мобільної бригади соціальної служби», – каже Ольга Карєва.

За словами координаторки, у центрі жінкам можуть допомогти вийти зі складної ситуації, підказати, як все подолати чи куди звернутися, але вийти з кризи жінка, насамперед, має сама, тобто захотіти змінити своє життя.

Прихистити жінок, які пережили насильство та надати їм тимчасове житло, наразі «Горіховий дім» не може. Будівництво і переоблаштування жіночого центру на вул. Личаківській, 90, яким опікується фонд «Горіховий дім», триває.

«Це був одноповерховий будинок, який потребував капітального ремонту. Роботи там іще тривають. Зокрема, майстри «дотягнули» другий поверх та збільшили площу. У центрі зможе одночасно перебувати 20 жінок, у тому числі з дітьми. Дуже сподіваємося, що центр запрацює уже наступного року», – зазначила Ольга Карєва.

Центр має стати не лише місцем тимчасового проживання, а й зустрічі: фітнес, психотерапія, майстер-класи, психологічна та юридична порадня.

Ольга Карєва радить жінкам, які опинились у важкому становищі та переживають домашнє насильство, телефонувати їм за номером: 067 262 91 78.

Послуги консультування, соціального супроводу, соціальної інтеграції та реінтеграції, соціальної адаптації у Львові жінкам надає також Львівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. При центрі діє мобільна бригада соціально-психологічної допомоги людям, які потребують екстреної допомоги. Спеціально навчені фахівці безоплатно надають оперативну і фахову допомогу тим, хто постраждав.

Контактні номери телефонів для допомоги:

Гаряча лінія мобільної бригади з протидії домашнього насильства: 0 800 307 305.

Гаряча лінія Львівського міського центру соціальних служб для підтримки львів’ян, які опинились у складних життєвих обставинах: 0 800 301 205.

Відділ з питань сімейної політики управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради – (032) 235 48 85.

Управління «Служба у справах дітей» департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради – (032) 235 40 40.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!