Міністр культури оглянув дах монастиря капуцинів в Олеську, який планують відремонтувати

1743 0
Міністр презентував на Львівщині програму «Великого будівництва» у культурі.
Фото: Wikimapia.org

Фото: Wikimapia.org

У фондосховищах Олеського замку мають відремонтувати дах, який обрушився тут на початку року. Про це сказав під час брифінгу у замку Свірж міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Читайте також: Які пам'ятки на Львівщині можуть потрапити у програму «Велике будівництво». Перелік

«Через аварійність Олеського замку ми сподіваємося відремонтувати дах, який там обрушився. Найближчим часом збираємо раду експертів, яка буде власне відбирати об’єкти, що підлягають великій реставрації. Очевидно, що такі замки як Підгорецький, Олеський, Жовківський мусять потрапити до цього списку. Так само подав заявку на реставрацію замок Свірж», – сказав Олександр Ткаченко.

Міністр каже, що, приміром, відновлення замку Свірж – це амбітна програма, яка дає можливість зберегти традиції і створити цікаві елементи туристичної атракції для людей, наповнивши їх новим змістом.

Голова ЛОДА Максим Козицький нагадує, що Львівщина має більше 8 тисяч культурних пам’яток. «Ми справді сподіваємося, що більше 25% коштів з цієї програми підуть на Львівщину, адже статистично 25% усіх культурних об’єктів України знаходяться саме на Львівщині», – наголосив Максим Козицький.

Читайте також: Чорні глечики і Біла пані. Подорож у Гавареччину і Підгорецький замок 

Програма великого будівництва в культурі, за словами посадовців, має допомогти комплексно поглянути на культурні об’єкти та розвивати довкола історичних перлин фермерство, туризм, а також створити нові робочі місця. 

У ЛОДА запропонували включити у державну програму у 2021 році такі об'єкти:

  • Свірзький замок
  • Старосільський замок
  • Костел у Годовиці
  • Костел у Щирці
  • Тартаківський палац
  • Поморянський палац
  • Палац Гредлів.

Загалом ідеться про пропозицію із 21 об'єкта, серед іншого, і про дерев'яні церкви, що внесені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та інші сакральні обєкти.

Нагадаємо, що у Львівській ОДА створили управління охорони об’єктів культурної спадщини області для кращого збереження культурних пам'яток області. 

Партнерська публікація

Катерина Бортняк

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!