Київ

Мінкульт позбавив охоронного статусу два пам’ятники Пушкіну у Києві

614 0
Мова йде про бюст біля Арсенальної та погруддя біля 153-ї гімназії, яка досі носить назву Пушкіна.
Фото із соцмереж

Фото із соцмереж

Міністерство культури та інформаційної політики визнало такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, об’єктів культурної спадщини два пам’ятники російському поету Олександру Пушкіну у Києві. Відповідний наказ підписав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає МКІП.
 

«Визнати таким, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, об’єкт культурної спадщини за видом історія “Пам’ятник бюст О.С. Пушкіну”, розташований за адресою: вул. Михайла Омеляновича-Павленка, 1 у Києві, у зв’язку з невідповідністю критеріям, визначеним абзацами третім і четвертим ст. 1 та ст. 2 Закону України “Про охорону культурної спадщини”, та ознакам, визначеним Порядком визначення категорій пам’яток, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 р. № 452», – ідеться у документі.

Крім того, таким, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України визнано об’єкт культурної спадщини за видами історія, монументальне мистецтво “Погруддя О.С. Пушкіна”, розташований на вулиці В’ячеслава Чорновола, 37-А у Києві. За цією адресою знаходиться гімназія № 153 імені Пушкіна (носить таку назву по сьогодні).  

Зазначається, що рішення ухвалено відповідно до ст. 5 та 14 Закону України “Про охорону культурної спадщини”, Порядку обліку об’єктів культурної спадщини, затвердженого наказом Міністерства культури від 11 березня 2013 року № 158, враховуючи рішення Експертної комісії з питань обліку об’єктів культурної спадщини МКІП, на підставі подання Департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації від 31 січня 2022 року та листа КМДА від 11 листопада 2022 року.

Нагадаємо, у Київраді 8 травня зареєстрували петицію про негайний демонтаж пам'ятника Пушкіну на Шулявці. Станом на 20 годину 11 травня її підтримали майже 5900 киян з 6000 необхідних.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

ТЕГИ: мінкульт

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!