Київ

Столичні активісти просять якнайшвидше демонтувати пам'ятник Пушкіну на Шулявці

1089 0
Попри підтриманий закон «АнтиПушкін» про вилучення з Держреєстру окремих об’єктів культурної спадщини, активісти збирають підписи під петицією.

Столичні активісти не хочуть чекати, поки запрацює закон «АнтиПушкін» та просять провести демонтаж пам'ятника Пушкіну якнайскоріше. На сайті Київради з'явилася петиція, у якій кияни просять провести негайний демонтаж пам'ятника Пушкіну, який досі стоїть на Шулявці.

Громадський активіст та співзасновник проєкту Деколонізація.України Вадим Поздняков у петиції зазначив, що процес деколонізації активно триває ледь не по всій Україні, але не в Києві:

«Пам'ятники Пушкіну є головними російськими ідеологічними маркерами, так само, якими були пам'ятники Леніну для періоду радянської окупації. Пушкінопад вже відбувся у Харкові, Дніпрі, Миколаєві, Чернівцях, Ужгороді, Мукачеві, Тернополі, Кропивницькому, Кременчуці, Кролевці, Конотопі, Чернігові, Полонному та інших містах і селах нашої країни. Час нарешті позбутися головного імперського маркера і місту Києву», – наголошує активіст Вадим Поздняков.

Читайте також: петиція про перейменування вулиці в Києві на честь «Да Вінчі» зібрала необхідну кількість підписів за декілька годин

Нагадаємо, дискусія щодо демонтажу пам’ятника Пушкіна триває вже не перший рік. Додамо, пам'ятник Пушкіну знаходяться на балансі Департаменту культури КМДА, однак власним рішенням прибрати його не можуть. Департамент неодноразово звертався до Міністерства культури та інформаційної політики України з проханням розглянути питання щодо доцільності вилучення вказаного пам’ятника з публічного простору. Однак щоразу уся діяльність зупинялася через низку бюрократичних процедур та небажання відомств брати на себе відповідальність.

Втім, спростити ці процедури невдовзі зможе підтриманий Верховною Радою законопроєкт про вилучення з Держреєстру окремих об’єктів культурної спадщини, який вже став відомий як «АнтиПушкін».
 

Додамо, що прийняття цього закону має спростити процедуру очищення українського публічного простору і від пам'ятника Щорсу, дискусія щодо демонтажу якого в Києві розпочалась ще в рамках декомунізації.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!