Мобілізація у грудні. Кому видаватимуть повістки

16290 0
Мобілізувати можуть військовозобов’язаних та резервістів від 18 до 60 років.
Фото: 24 канал

Фото: 24 канал

Президент Володимир Зеленський підписав закони про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації до 14 лютого 2024 року. Чоловіки віком від 18 до 60 років можуть бути мобілізовані до війська після вручення повістки та відповідної перевірки стану здоров’я. 

Хто може отримати повістку і кого можуть мобілізувати у грудні

З 1 грудня 2023 року можуть мобілізувати військовозобов'язаних згідно зі списком:

  • Військовозобов'язані віком від 18 до 60 років, які вважаються придатними або обмежено придатними та мають військовий досвід.

  • Військовозобов'язані віком від 18 до 60 років, які перебувають у запасі та не мають власного досвіду служби.

  • Чоловіки віком від 18 до 27 років, які проходять службу у запасі та вважаються придатними або обмежено придатними.

  • Військовозобов'язані жінки, які зареєстровані в системі військового обліку.

  • Особи, які були виключені зі списку військовозобов'язаних і вилучені з військового обліку, якщо ВЛК вважає їх придатними і вони не скоювали тяжких або особливо тяжких злочинів.

  • Особи віком від 18 до 60 років з інвалідністю, які ВЛК визнає придатними або обмежено придатними до служби, за їх власним бажанням.

Читайте також: Мобілізація на Львівщині. Що з повістками та хто має стати на військовий облік

Хто має право на відстрочку

Право на відстрочку мають такі категорії громадян:

  • працівники, що мають бронь за держорганами, підприємствами, установами чи організаціями;

  • багатодітні батьки та батьки-одинаки;

  • особи з інвалідністю I – III груп;

  • громадяни, які є опікунами осіб з інвалідністю або недієздатних осіб;

  • українці, які виховують неповнолітню дитину з інвалідністю I — II груп або з важкою хворобою, підтвердженою спеціальною комісією;

  • особи, які виховують неповнолітніх дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування;

  • громадяни, які доглядають за рідними з тяжкими хворобами або інвалідністю I – II груп;

  • українці, чиї родичі загинули або вважаються зниклими безвісти під час оборони в період повномасштабної війни або АТО.

Студенти віком від 30 років, які отримують другу вищу освіту, у грудні цього року також мобілізації не підлягають. Проте в Україні вже розробляють законодавчі зміни, які позбавлять частину таких осіб відстрочки.

Читайте також: Працівників ТЦК у Львові, які насильно заштовхали в бус цивільного, покарають

Чи буде посилення мобілізації в Україні

Народний депутат та член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Сергій Рахманін пояснив, чи очікувати посилення мобілізації, та який механізм цього процесу.

Депутат відзначає, що посилення чи зменшення процесів мобілізації залежать від Генштаба – він подає запити на збільшення кількості мобілізованих за потреби.

«Ця війна вже має всі характеристики так званої війни на виснаження. Війна на виснаження – це завжди війна ресурсів. І один із найважливіших ресурсів – мобілізаційний. Є таке поняття – мобілізаційний план. Збільшення, чи зменшення цих планів залежить від потреб Генштабу», – каже він.

Як повідомив  заступник голови комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв, на серпень 2023 року в Україні ТЦК проводили другу хвилю мобілізації, а мобілізація усіх чоловіків передбачена четвертою хвилею. Україна передбачила також ще третю і четверту хвилі мобілізації – це коли мобілізують усіх чоловіків. За його словами, це залежить від того, які ресурси у війні буде залучати росія.

Зазначимо, на Львівщині працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки уповноважили перевіряти наявність документів. Всі військовозобов’язані віком від 18 до 60 років на час дії воєнного стану повинні мати при собі документи, що посвідчують особу, документи про прописку, а також військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!