Монумент Слави у Львові готують до демонтажу. Фото дня

4919 0
Висота горельєфів у середньому становить 4 метри, а довжина до 6 метрів. Постаті чоловіка і жінки мають до 6 метрів.
Фото: Ольга Гончар

Фото: Ольга Гончар

Сьогодні, 3 лютого, у Львові провели заміри Монументу слави, який мають демонтувати до кінця зими. Рештки монументу має забрати до себе Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору». Про це Tvoemisto.tv розповіла директорка музею Ольга Гончар.

Читайте також: «Кульбабу» із площі Галицької у Львові перенесли у музей

«Є робоча група, яка працює у міськраді з початку року стосовно майбутнього монументу, що залишився. Наш музей має його прийняти. Окремої території немає, щоб експонувати радянське монументальне мистецтво, наразі ми розміщуємо експонати на території парковки, як-от інші горельєфи чи фонтан «Кульбаба», – розповіла директорка музею.

За її словами, відповідно до замірів, висота горельєфів у середньому становить 4 метри, а довжина до 6 метрів. Постаті чоловіка і жінки мають до 6 метрів, каже Ольга Гончар.

Коли будували музей «Територія Терору», то було також проєктне рішення, щоб біля музею в сторону госпіталю облаштувати парк таких скульптур, або ж потрібно шукати нове місце, щоб представити монументи. Якщо не буде іншого рішення, то наразі Монумент заберуть на територію музею.

Уже є напрацьований проєкт демонтажу монументу.

«Це досить складне інженерне завдання – демонтувати його та перевезти у музей», – зазначила Ольга Гончар.

Читайте також: У Львові оголосять архітектурний конкурс на облаштування території на місці Монументу слави

Нагадаємо, у Львові оголосять архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію облаштування території, обмеженої вулицями Стрийської, Героїв Майдану, Вітовського та Франка, де власне зараз знаходиться Монумент Слави.

У січні 2019 року у Львові розпочали демонтаж стели Монумента слави, він тривав трохи більше місяця. Вартість робіт становила 292 тисячі гривень. Навесні 2018 створили спеціальну комісію, яка мала вирішити, чи зберігати Монумент слави, оскільки його визнали аварійним. У 2018 році виконавчий комітет ЛМР виділив 400 тис. гривень на обгородження Монумента. Окремі частини стели передали в музей «Територія Терору».

За словами львовознавця Петра Радковця, Монумент Слави у Львові звели на місці цвинтаря, проєкт затверджували у Москві, а символізував він силу радянської влади. Детальніше про це, читайте у матеріалі.

Христина Гоголь



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!