МОЗ опублікувало ілюстрації про роль чоловіків та жінок із ознаками сексизму

2501 0
Жінку зобразили за домашніми справами, а чоловіка – за роботою.
Фото: william-reed.com

Фото: william-reed.com

Міністерство охорони здоров’я опублікувало ілюстрації, якими закликають українців залишатися вдома. На ілюстрації з жінкою вказано, що вона залишається вдома й має змогу зробити вологе прибирання й продезінфікувати оселю, а чоловік – пройти онлайн-курси.

Ці зображення викликали чимало обурливих коментарів у мережі. Зокрема на сексизми в ілюстраціях звернула увагу спільнота Гендер у деталях.

«Прикро, але зображення саме жінки як такої, яка здійснює вологе прибирання, а чоловіка, який у той час займається онлайн навчанням – це усталені гендерні стереотипи, які варто було б підважувати, а не поширювати», – розповіла в коментарі кампанії проти сексизму «Повага» гендерна експертка Української гельсінської спілки з прав людини Тамара Марценюк.

Вона зазначила, що попри позитивну мету соціальної реклами, ілюстрації пропагують поширені гендерні стереотипи. За її словами, в українському суспільстві жінки зіштовхуються з подвійним навантаженням, адже окрім оплачуваної праці здійснюють непропорційно велику частку неоплачуваної хатньої й доглядової праці.

Координаторка кампанії «Жінки проти пандемії» Центру прав людини ZMINA Ірина Виртосу також вказує, що такі малюнки транслюють ґендерні стереотипи та є недоречними щодо тих умов, в яких через пандемію опинилися жінки.

Додамо, що Роботи належать українській художниці Євгенії Гапчинській, а зображення розробили в Інституті когнітивного моделювання.

ТЕГИ: моз, сексизм

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!