МОЗ зареєструвало вакцину AstraZeneca, вироблену в ЄС. Вона прибуде до кінця тижня

1507 0
Вакцину для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я.
Фото: Reuters

Фото: Reuters

Міністерство охорони здоров’я України зареєструвало вакцину від Covid-19 AstraZeneca для екстреного медичного застосування. Це вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca, яку виробляють в Італії. Вона має торговельну назву AstraZeneca.

Як повідомляє пресслужба МОЗ, вакцину для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, ЄС, Індія та Канада. В Україні діє закон, який спрощує процедуру реєстрації вакцин від Covid-19 та скорочує її до п’яти днів.

Читайте також: На Львівщину прибули 42 тисячі доз вакцини від коронавірусу. Фотофакт

Уже до кінця тижня в межах глобальної ініціативи COVAX до України прибуде 705 600 доз вакцини AstraZeneca. Вона буде призначена для проведення вакцинації другою дозою тих, в кого вже пройшов інтервал 12 тижнів після першого щеплення. Зокрема, медиків і працівників закладів охорони здоров’я, учасників Операції об'єднаних сил на Сході України, соціальних працівників, священнослужителів, співробітників МВС, СБУ, людей віком 65+. Також другу дозу вакцини гарантовано отримають люди, які вакцинувались залишковими дозами або громадські діячі. .

Нагадаємо, що вакцинація проти коронавірусу розпочалася в Україні 24 лютого. Першим вакцинованим в Україні став Євген Горенко – лікар-реаніматолог із Черкас, який працює в Covid-відділенні Черкаської обласної лікарні. На Львівщині першою щеплення від коронавірусної інфекції отримала завідувачка 4-м відділенням Львівської обласної інфекційної лікарні Таміла Алексанян. 

Читайте також: МОЗ застерігає від псевдоліків від коронавірусу, що рекламують в Україні

В Україні вже щеплюють вакциною AstraZeneca/Covishield, виготовленою індійським Інститутом сироватки крові та вакциною AstraZeneca-SKBio, яка виробляється в Республіці Корея (SK Bioscience Co. Ltd). Усі вакцини AstraZeneca проти Covid-19, незалежно від країни виробництва, є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, не розглядаються як різні вакцини та є взаємозамінними.

Україна отримала інформацію від COVAX про постачання від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин Oxford/AstraZeneca у І-ІІ кварталі 2021 року, з яких понад 367 тис. доз вакцини південнокорейського виробництва прибули у травні. Крім того, цю вакцину закуповують за державні кошти напряму у виробників. Перші 500 тис. доз вакцини AstraZeneca/Covishield доставили з Індії в лютому 2021 року.

Для довідки

Вакцина Oxford/AstraZeneca – це вакцина на платформі вірусного вектора без здатності до реплікації. Для повної імунізації потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 12 тижнів (рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики). Може зберігатися до шести місяців при температурі від +2 до +8 С.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!