На будівництві об'їзної Трускавця археологи знайшли пам'ятку, якій 7 тисяч років

2218 0
Культура лінійно-стрічкової кераміки – давніша за Трипільську.
Фото: РАС

Фото: РАС

Археологи Рятівної археологічної служби під час розкопок на місці будівництва дороги в обхід Трускавця знайшли артефакти, яким 7 тисяч років. Тут було поселення представників культури лінійно-стрічкової кераміки, що давніша за Трипільську. Про це повідомляє пресслужба РАС.

Читайте також: Площу Ринок спланували не поляки. Як у Львові археологи розвінчують міфи та шукають артефакти

Археологи виявили кілька об'єктів. Один з них – споруда розміром 23 на 8 метрів, що є характерним для культури лінійно-стрічкової кераміки «довгим домом», збудованим у вигляді опорно-стовпової конструкції.

«Припускаємо, що це було невелике поселення, можливо, тимчасова стоянка на декілька десятків людей. Вона одна з небагатьох, які досі виявлені на Прикарпатті. Люди, які тут жили, мандрували на великі відстані, можливо, перейшли Карпати. Ми знайшли відщепу з обсидіану, який потрапляв до нас зі Словаччини і Угорщини», – говорить керівник досліджень, співробітник Рятівної археологічної служби Олександр Сілаєв.

Основні знахідки на поселені – з кременю. Серед артефактів є серпи, тесло, заготовки ножів, фрагменти горщиків.

Культура лінійно-стрічкової кераміки – одна з найдавніших на території України. Її представники почали освоювати землеробство та скотарство, а свою назву вона отримала через специфіку орнаментування кераміки. 

Археологічні дослідження на ділянці, відведеній під будівництво об’їзду Трускавця, розпочали наприкінці серпня. Їх виконує експедиція Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України. Роботи проводять на пам’ятці, що виявили у 2018 році під час проєктування дороги. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!